Elisabeth Kråik, Jeanette Kråik och Laila Wilks är samer boende i Härjedalen. Nu lanserar de sin VM-kollektion ”Staare 2019” som bygger på traditioner, mönster och skidåkning.

 

Kollektionen som jobbats fram heter Staare2019, där staare betyder stad och även är det samiska namnet på Östersund. Tre mönster är framtagna. Dessa är Renen, Skidåkaren och Bältet.

– Vi samer har åkt skidor i alla tider och vi har också varit ett jagande folk. Att åka skidor och skjuta mot ett mål skapar en självklar koppling mellan den samiska jägaren och skidskytteåkaren, säger Elisabeth Kråik.

– Renen är grunden till vår kultur. Allt utgår från renen och den är väldigt betydelsefull så det är ett självklart mönster att jobba med, säger Jeanette Kråik

– Vi ville också gärna få fram våra dräkter och framförallt de samiska färgerna. Mönstret på bältet är så fint så vi valde att designa ett eget bälte med ett mönster, säger Elisabeth Kråik.

Östersund är den enda världscuporten inom skidskytte som ligger i Sapmi. Det är en av anledningarna till att det var självklart att lyfta in den samiska aspekten i evenemanget.

– Vi är stolta över att ligga i Sapmi och vi vet att många av våra gäster är nyfikna på den samiska kulturen och dess traditioner. Vi valde tidigt att fråga samerna om de ville vara en del av evenemanget och att vi nu lanserar en kollektion tillsammans ger tyngd åt samarbetet, säger Lisa Engman, marknadsansvarig, skidskytte-VM.

I praktiken har kollektionens tre mönster tryckts på tröjor och mössor i de samiska färgerna rött, grönt, gult och blått. Dessa kan köpas både på plats i Östersund och i förväg via webben.

– Att vi samer får vara med på den här resan och synliggöra vår kultur på Skidskytte-VM. Det är stort, säger Elisabeth Kråik.

 

Kontakt:

Elisabeth Kråik, samisk hantverkare, tel. 0708- 293975

Lisa Engman, marknadsansvarig Skidskytte-VM, tel.070-678 18 24

Bifogade bilder är fria för användning. Filmmaterial finns, kontakta Marlene Ström.

 

Relaterade bilder


Kontakt


Håkan Blidberg

Marknads- och Kommunikationschef Skidskytteförbundet

hakan.blidberg@skidskytte.se

+46768442008

+46768442008

Rikard Grip

Generalsekreterare

rikard.grip@skidskytte.se

Victor Agestam

Mediakoordinator Skidskytteförbundet

victor.agestam@skidskytte.se

0767849485

Emma Höglund

Mediamanager och kommunikatör svenska skidskytteförbundet

emma.hoglund@skidskytte.se

+46761391220