Sedan 2020 erbjuder flera svenska stora operatörer eSIM som är kompatibla till smartphones och andra enheter. Med det digitala SIM-kortet blir det mycket enklare att byta SIM-kort, och det blir dessutom möjligt att ha mer än ett telefonnummer på mobilen. Dessutom sparar den digitala lösningen både tid och resurser.

Operatörerna Telia, Telenor och Tele2 presenterade sina 5G-mobilnät under 2020. SIM står för Subscriber Identity Module och hjälper operatören att identifiera telefonen. Med ett eSIM inbyggt i telefonen behövs inte längre det traditionella SIM-kortet i plast. Hittills är det endast de ledande operatörerna i landet som erbjuder eSIM, men nu har även de mindre operatörerna på marknaden börjat lansera det digitala SIM-kortet. 
 

-       Nu kan konsumenter ofta direkt ladda ned ett eSIM via operatörens självbetjäningssida. Det enda som krävs är en enhet som stödjer eSIM och det öppnar således upp för möjligheten för att använda sin mobil, surfplatta eller smartklocka omedelbart utan att behöva sätta i ett fysiskt SIM-kort, säger pressansvarig på Simkort.com

 

Den oberoende jämförelsesajten Simkort.com har märkt av ett allt större efterfrågan om mobilabonnemang med eSIM. Hemsidan hjälper användare att få ut mesta möjliga av sin mobilanvändning och de har publicerat ett flertal guider och artiklar om allt som rör SIM-kort och 

På hemsidan Telekområdgivarna.com kan konsumenter få rådgivning och svar på sina frågor angående eSIM.

 

eSIM ersätter det traditionella SIM-kortet

Med eSIM behöver konsumenter inte längre slösa tid på att vänta i flera dagar på att ett fysiskt SIM-kort ska skickas hem via posten. Eftersom eSIM ersätter det traditionella SIM-kortet kommer det att spara plast, papper och CO2 under transport och därmed värna miljön. 

Om en individ skulle förlora eller skada sitt nuvarande SIM-kort kan denne nu istället smidigt beställa och aktivera ett eSIM online på några minuter.

 

Med eSIM blir framtiden smartare

Det digitala SIM-kortet är redan standard i ett antal smartklockor, till exempel i flertalet Apple-klockor, där det inte finns plats för ett fysiskt kort. Det betyder att användare kan lämna sin mobiltelefon hemma när de t.ex. går ut på en promenad, tränar i gymmet eller tränar i trädgården - och att de fortfarande kan ta emot samtal på sitt mobilnummer via klockan via tilläggstjänsten nummerdelning.

 

-       Med eSIM har man också möjlighet för att ha flera mobilnummer på en och samma mobiltelefon. Det är till exempel fullt möjligt att ha ett arbetsnummer på ett fysiskt SIM-kort och ett privat nummer på ett eSIM-kort. Naturligtvis kräver detta att din mobiltelefon stödjer alternativet, säger pressansvarig på Simkort.com

 

Inom en snar framtid förväntas eSIM bli standard i alla nya mobiltelefoner och smartklockor, vilket därmed kan bli ännu mindre än vad det redan är och med minskad energiförbrukning. eSIM har också perspektiv i förhållande till intelligenta enheter i hemmet, där allt från kylskåp till larmsystem kan utrustas med ett digitalt SIM-kort. I framtiden kommer det även elbilar med eSIM vilket gör att de kan ansluta till mobilnätet för att få information om t.ex. Trafiksituation.

 

Pressansvarig

Kent Josefsson, Produktansvarig

Epost: info@simkort.comKontakt


Frida Engström

frida.engstrom@prdirekt.se

0768669966

010 551 75 00