Blodlagret på Sahlgrenska Universitetssjukhuset behöver fyllas på inför stundande jul- och nyårshelger. Den rådande pandemin och skärpta restriktioner är en anledning till att blodlagren nu är i akut behov av påfyllning.

– Det är oroande låga nivåer just nu. Vi behöver fylla på blodlagret och det gäller främst de stora blodgrupperna A och 0. Vi är helt beroende av att friska blodgivare fortsätter ge blod inför jul och nyår med flera röda dagar, säger Lena Lyxe, överläkare på GeBlod på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

De senaste veckorna har antalet blodgivningar i Göteborg varit betydligt lägre än normalt. En vanlig månad under pandemin har ungefär 2 500 blodgivningar behövts.  I oktober i år har 1 990 blodgivare givit blod.

– Vi upplever att många blodgivare ringer och avbokar sin tid. Det beror bland annat på att fler är uppmärksamma på förkylningssymptom och då ska man inte ge blod. Men också att de skärpta råden om att stanna hemma och att inte vistas i köpcentrum eller andra allmänna platser gör att man drar sig för att besöka GeBlod i Nordstan och på Frölunda Torg.

Behovet av blod är stort på samtliga blodcentraler runtom i landet, särskilt stort är behovet i de större städerna där universitetssjukhusen finns. Blodet används till exempel vid cancerbehandlingar, operationer, förlossningskomplikationer och kroniska sjukdomar. Enskilda händelser som till exempel en olycka eller en blödning under en operation kan snabbt minska blodlagret.

– All sjukvård som inte kan vänta måste fortgå som vanligt trots coronavirus och långhelg.

På sjukhusets blodverksamhet uppskattar man att omkring 3 000 personer behöver ge blod inför jul för att säkra blodlagret.

– Vi vill uppmana alla som är friska och som kan ge blod att ringa någon av blodgivningsenheterna i Nordstan eller Frölunda torg och boka in en tid. På blodmobilen fungerar fortfarande drop-in.

 

Om blodgivning

För att ge blod vid någon av blodgivningsenheterna i Nordstan eller Frölunda Torg bokar du tid genom att ringa GeBlods telefoncenter på 031-342 20 40. Telefontiderna är vardagar 8.00 – 17.30 och lördagar 10.00 – 16.00.

Det finns också möjlighet att ge blod i GeBlods mobila blodgivningsenhet som besöker 21 hållplatser i och runt om Göteborg. På blodmobilen fungerar drop in och antalet besökare som vistas samtidigt i blodmobilen regleras. Vid eventuell köbildning sker väntetiden på utsidan. Se hållplatser och tidtabell.

Blodlagren runt om i landet är i stort behov av påfyllning inför stundande jul- och nyårshelger.

Region Antal blodpåsar som behövs innan jul
Stockholm 7000
Göteborg 3000
Skåne 5000
Östergötland 1800
Västerbotten 1100
Örebro län 1600
Uppsala län 1600

Blodverksamheterna i landet arbetar enligt Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. Alla blodgivare ska vid blodgivningstillfället känna sig friska. Vid förkylning ska det ha gått minst två veckor sedan det senaste förkylningssymptomet före blodgivning. Mer information om coronavirus och blodgivning finns här.

I svensk sjukvård behövs i genomsnitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Eftersom blod bara kan lagras i sex veckor är det viktigt att en jämn ström av blodgivare säkerställer sjukvårdens blodbehov under jul- och nyårshelgen.

Källa: GeBlod

Om du som journalist har frågor eller vill ha mer information hör av dig till sjukhusets presstjänst på 031-342 96 00 eller massmedia.su@vgregion.se.

Med Sahlgrenska Universitetssjukhuset har västsvenskarna nära till vår avancerade sjukvård som även efterfrågas nationellt och internationellt. Här bedriver vi världsledande forskning mitt i en internationell och attraktiv lifesciencemiljö. Tillsammans skapar vi hälsa för dig som patient, idag och imorgon.


Bifogade filer

 geblod2

 geblod1Kontakt


Sahlgrenska Universitetssjukhusets presstjänst

massmedia.su@vgregion.se

031-342 96 00

Karin Markhede

Presskommunikatör

massmedia.su@vgregion.se

031 342 96 00

Lisa Räng

Presskommunikatör

massmedia.su@vgregion.se

031 342 96 00

Anne-Charlotte Horgby

Kommunikationschef

anne-charlotte.horgby@vgregion.se

031-3421000

Anders Goliger

Kommunikationsdirektör

anders.goliger@vgregion.se

031-3421000