Ur "Dom kallar oss brukare" med Funkisteatern i Eskilstuna Fotograf/Källa: Pelle Mårdh

Funkisteatern från Eskilstuna kommuns dagligverksamhet består av sex skådespelare med funktionsvariationer. Den 20 oktober har deras föreställning ”Dom kallar oss brukare” premiär på Eskilstuna teater. Media ges tillfälle till en exklusiv förhandsvisning 14 oktober.

Funkisteatern kommer från Eskilstuna kommuns dagliga verksamhet och är en ensemble med sex skådespelare med funktionsvariationer som Aspergers- och Downs syndrom.

Den 20 oktober 2020 har deras ”Dom kallar oss brukare” premiär på Eskilstuna teater. Föreställningen innehåller sju olika scener som ensemblen har skrivit tillsammans, baserat på verkliga händelser. Scenerna är lite tillskruvade och innehåller också en hel del musikaliska inslag.

”Dom kallar oss brukare” är ett pilotprojekt som i första hand vänder sig till personer inom Eskilstunas funktionshinderverksamhet samt deras nära och kära. Föreställningen kommer inte att spelas för allmänheten denna gång men media är välkomna till en exklusiv förhandsvisning.

Tid: 14 oktober 11.00
Plats: Stora scenen, Eskilstuna teater, J A Selanders gata 5, Eskilstuna

Medverkande

  • Skådespelarensemblen, Funkisteatern
  • Susanne Wallin-Emilsson
  • Anita Carlsson, dramapedagog
  • Pelle Mårdh, producent och musiker


För anmälan till förhandsvisningen och mer information, kontakta
Pelle Mårdh, arbetshandledare Kulturverkstan, vård- och omsorgsförvaltningen
per.mardh@eskilstuna.se, 070-675 25 71


Bakgrund

Idén om en teaterföreställning kom upp efter samtal om svårigheter som personer med exempelvis autism och Asperger dagligen ställs inför. Syftet med föreställningen är att få möjlighet att ta andras perspektiv samt försöka förstå sig på normalstördas ”hemliga” koder. I teatern är det möjligt att träna på sådana svårigheter utan att man egentligen vet om det, eller behöver ta eget ansvar för det. Föreställningen är ett samarbete mellan vård- och omsorgsförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen, Sensus, Scenknuten och ReTuna.
Kontakt