Många kontor är idag inte platser där man har satsat på trivsel och arbetslust. Det är miljöer som är designade för arbete men där man ofta har glömt den mänskliga aspekten. Det går dock att förvandla ett tråkigt kontor till något mer inspirerande.

Tänker man kontor är det sällan man får upp miljöer i där man frivilligt skulle spendera åtta timmar om dagen. Det är ofta gråa färger, likadana möbler, standardiserat så långt det bara går. Det är platser som är kostnadseffektiva när det gäller hur många anställda man får in på ett visst antal kvadratmeter, men inte mer än så.

Kontoret är för många en plats man spenderar en stor del av sin vakna tid på. Hur det ser ut och vilken energi det avger har stor påverkan på ens arbetsinsats och på ens humör. Det går dock att förvandla kontoret till en plats där man trivs riktigt bra.

Man bör börja med de sakerna som är direkt arbetsrelaterade. Som att välja rätt Anslagstavla. Vill man ha en i glas eller en traditionell whiteboard? Här bör man se till vilka behov som finns. Vad behöver ni på just ert kontor?

Färg förändrar atmosfären

En stor förändring mot ett mer trivsamt kontor är att få in mer färg. Det kan handla om att sätta upp vackra tavlor på väggarna, placera ut färgglada plädar och kuddar eller att byta ut stolarna så de inte alla har samma färg. Små färgklickar förändrar hela atmosfären på kontoret. Man går från stilen som associeras med svensk myndighet på 80-talet till något mer modernt.

En viktig faktor är kaffet på kontoret. Det finns alternativ till bittert kaffe som bara fungerar som bränsle. Det kan vara gott och smakrikt. Det finns flera alternativ och det alternativ som är bäst för ert kontor har mycket att göra med preferenser och antalet anställda.

Det viktigaste är att skapa en miljö där de anställda som ska spendera stora delar av sin tid där verkligen trivs. För vissa kan detta innebära mer krukväxter, för andra är det att ha möjlighet att sätta sig i exempelvis en soffa att arbeta en stund eller att ha tillgång till nyttiga snacks.

För att veta vart man ska börja är det en bra idé att höra med de andra på kontoret vad de skulle vilja se för förändringar. Är man ett litet kontor kan man ta upp det på ett möte. Är man n ett större kontor kan man skicka ut ett mail med ett formulär där man kan fylla i sina önskemål.

Se till att försöka tillfredsställa så många röster som möjligt i förändringarna som implementeras. Ofta är det svårt att göra allt, men det går alltid att skapa ett kontor där alla känner att de har kunnat påverka hur det är inrett.Kontakt


Frida Engström

frida.engstrom@prdirekt.se

0768669966

010 551 75 00