Världscupavslutningen i Östersund står för dörren och tävlingsorganisationen står nu redo att ta emot de tävlande. Under dagen anländer tre direktflyg på Åre Östersund flygplats.

Landslagen reser direkt från Nove Mesto i Tjeckien och har alla regelbundet Covid-testats genom IBUs rigida testsystem genom den 14 dagar långa tävlingsperioden, precis som under hela världscupsäsongen. Under veckorna i Nove Mesto genomfördes 500 tester, varav en person testade positivt – den svenska ledaren Mattias Nilsson som nu befinner sig i isolation i Nove Mesto. 

Hittills under säsongen har IBU genomfört närmare 14 300 SARS-CoV-2 PCR-tester på aktiva, ledare och media under världscup-tävlingarna. Sammanlagt har man funnit 54 positiva fall, vilket motsvarar knappt 0,4 procent. Även i Östersund använder IBU sig av samma system, vilket består av egen medicinsk utbildat personal och ett laboratorium som reser med och byggs upp på plats i Östersund i samarbete med Intea på Mittuniversitets område. Testresultaten förmedlas inom 3 timmar. 

Alla funktionärer testas med hjälp av Region Jämtland Härjedalen
I helgen blev hälften av funktionärsstyrkan testade för Covid-19, totalt 276 personer, varav ett test gav positivt utslag. Det positiva fallet är under utredning och kan ev. kopplas till ett tidigare fall av Corona hos personen. Funktionären vars test som visade positivt har inte varit i kontakt med andra funktionärer. Resterande funktionärerna är inbokade för tester under tisdagen.

– De senaste veckorna har det handlat mycket om logistik och hur man minimerar kontaktytor mellan de gula, blå och röda grupperna och det har varit mycket nytt att tänka på i förberedelserna. Jag känner ändå att vi har klarat att förhålla oss till både Sveriges regler och restriktioner och IBUs regelverk, mycket tack vare rådgivning och uppföljning från de som verkligen kan detta. Vi har tex stärkt organisationskommittén med två personer från Vård & omsorgsenheten och Miljö & Hälsa i Östersunds Kommun som följt och kontrollerat alla områden i förhållande till att leverera ett så coronasäkert evenemang som bara möjligt, säger Rikard Grip, generalsekreterare på Svenska skidskytteförbundet.

 

Om världscupen i skidskytte

Världscupavslutningen i Östersund har sex tävlingar fördelat över tre dagar från 19-21 mars 2021 där 260 tävlande kommer att göra upp om medaljerna. Östersund har också tilldelats världscuppremiären i december 2021. 

 


Kontakt


Håkan Blidberg

Marknads- och Kommunikationschef Skidskytteförbundet

hakan.blidberg@skidskytte.se

+46768442008

+46768442008

Jessica Bollnert

Pressansvarig för Världscupen i Östersund

jessica.bollnert@skidskytte.se

+47 926 96 058

Nicklas Olausson

Mediakoordinator Skidskytteförbundet

nicklas.olausson@skidskytte.se

070-3210251

Ella Alvin

Mediakoordinator Skidskytteförbundet

ellaalvin@hotmail.com

+46738096128

Rikard Grip

Generalsekreterare

rikard.grip@skidskytte.se

Victor Agestam

Mediakoordinator Skidskytteförbundet

victor.agestam@skidskytte.se

0767849485

Emma Höglund

Mediamanager och kommunikatör svenska skidskytteförbundet

emma.hoglund@skidskytte.se

+46761391220