Fönstervård pågår Fotograf/Källa: Sven-Olov Larsson

Det renoveras som aldrig förr. Många ser fördelarna med att bevara fina gamla fönster istället för att byta ut dem, inte bara för att bevara det vackra utseendet utan även för att det är det mest hållbara alternativet. Dessutom ökar det värdet på bostaden. Detta har lett till att efterfrågan på fönsterhantverkare ökat markant, och nu är bristen stor. Så säger Svenska byggnadsvårdsföreningen och Sveriges länsmuseer, som ligger bakom Fönsterrenoveringens dag som arrangeras i hela landet den 30 maj varje år.

 ”Vi som arbetar med kulturmiljöer ser att det behövs betydligt fler fönsterhantverkare, efterfrågan är jättestor. Vi får många samtal från husägare som frågar om vi kan rekommendera företag som renoverar fönster. Jag tror att fönsterhantverkare är ett verkligt framtidsyrke.”

Carina Carlsson, antikvarie vid Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen.

”Vid rundringning till fönsterhantverkare runt om i landet visar det sig att de har väntetid på över ett år för kunder som vill få sina fönster renoverade. Tänk så många fler fönster som kunde ha räddats om väntetiden var kortare.”

Robert Danielsson, byggnadsvårdare som driver sajten Jag räddade ett ödehus på Facebook

Fönsterhantverkare är ett riktigt hantverksyrke, man måste vara glasmästare, snickare, kunna hantera metall och behärska måleri med traditionella färger. Med andra ord ett arbete som kan utföras av alla dem som inte vill gå en lång akademisk utbildning eller inte behärskar det svenska språket till fullo. Det är också ett arbete som ligger helt i linje med att skapa ett hållbart samhälle: jobben finns på orten och bidrar till en levande landsbygd och själva fönsterhantverket är miljövänligt och extremt resurssnålt i jämförelse med att byta fönster.

Nu är det hög tid att skapa fler utbildningsplatser så att fler gamla fönster kan renoveras och energieffektiviseras och därmed bidra till ett hållbart samhälle, hållbart på riktigt.

Läs mer och ta del av alla argument på www.fonsterrenoveringensdag.se

 

Kontaktpersoner

Carina Carlsson
Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen
Carina.m.carlsson@vgregion.se

Liselotte Jumme
Kalmar Läns museum
Liselotte.jumme@kalmarlansmuseum.se


Om Förvaltningen för kulturutveckling

I Västra Götalandsregionens Förvaltning för kulturutveckling samlas kompetens inom olika konstformer, natur- och kulturarv, drift av museer och besöksmål samt kulturella horisontella perspektiv såsom hållbarhet, tillgänglighet och barn och unga. Förvaltningen bildades 1 januari 2020 och är en sammanslagning av de tidigare förvaltningarna Kultur i Väst och Västarvet. Läs mer på vgregion.se/kulturutveckling


Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45