Sedan 5-tiden i morse arbetar räddningstjänsten med att släcka en brand i ett fyravåningshus på Jakobsbergsgatan. Ett 60-tal brandmän och ett 20-tal fordon deltar i släckningsarbetet.

Allmänheten uppmanas att hålla sig undan från det brinnande huset, respektera polisens avspärrningar och stänga dörrar och fönster om man bor i närheten. Branden är ännu inte under kontroll och räddningstjänstens prognos är att arbetet kommer att pågå hela dagen. Polisen ansvarar för evakuering och avspärrningar medan räddningstjänsten arbetar med att släcka branden och förhindra spridning till kringliggande byggnader.

Branden har spridit sig snabbt i byggnaden som är ett sekelskifteshus med lägenheter och företagslokaler. En orsak till det snabba brandförloppet bedöms vara att byggnaden är under renovering vilket innebär att elden sprider sig snabbare då den inte begränsas av fungerande brandceller. Branden är fullt utvecklad på alla våningsplan samt på vinden. Det kan finnas risk för ras till följd av att byggnaden har försvagats av den kraftiga branden och polisen utrymmer fastigheterna på Biblioteksgatan samt Jakobsbergsgatan mitt emot brandkvarteret på grund av rasrisken.

Under morgonen hördes två kraftiga smällar från branden. Räddningstjänsten har fått uppgift om att ett paket med en syrgasflaska och en acetylenflaska förvarades i byggnaden vilket kan ha orsakat smällarna.

Larmet om brand kom från ett automatlarm klockan 05:01 och den första enheten från Östermalm var på plats klockan 05:08. Enheter från Storstockholms Brandförsvar, Södertörns brandförsvarsförbund och brandkåren Attunda arbetar med släckningen där brandmän från stationerna på Östermalm, Kungsholmen, Vällingby, Solna, Katarina, Täby, Sollentuna, Huddinge och Nacka deltar. Det finns många brandposter i området och under släckningsarbetet används både vatten och skum.

Rök från brand är alltid ohälsosam men det finns inget i nuläget som visar att denna rök skulle vara särskilt farlig.

Media som vill ha kontakt med personal på plats kan söka sig till svampen på Stureplan där pressbefälet från Storstockholms brandförsvar finns.


Platser

Stockholm

Taggar

Brand Stockholm

Kommunerna är Danderyd, Lidingö, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö, Österåker. Storstockholms räddningscentral larmar och leder också räddningsresurser från fem andra räddningstjänster i Uppland, Västmanland, Södermanland och på Gotland.


Kontakt


Björn Westerdahl

Tillförordnad kommunikationschef

bjorn.westerdahl@ssbf.brand.se

08-4548700

070-764 87 84

Veronica Sandström

Chef, Avdelningen för riskhantering

veronica.sandstrom@ssbf.brand.se

08-454 87 00

070-764 88 30 Pressfrågor om Storstockholms brandförsvar

Storstockholms räddningscentral

Pressfrågor pågående insatser

registrator@ssbf.brand.se

08 - 454 83 74