Näver, furu, skiffer, linisolering, trätjära...Tack vare en ökad insikt om att vi måste leva hållbart har intresset för ekologiskt byggande ökat och sunda naturmaterial är åter aktuella i hus och hem. Beprövade kunskaper är hetare än någonsin. Vill du veta mer? Besök Slöjd & Byggnadsvård i sommar eller vår monter på Hem & Villamässan den 6-9 september i Göteborg.

Många goda idéer om sunda materialval och tekniker får vi genom att studera gamla hus och gammalt hantverk. Förr i tiden utgjorde klimatet, det geografiska läget och materialtillgången på platsen utgångspunkt för hur hus och bruksföremål skulle se ut. Fortfarande idag kan vi läsa spåren av detta i landskapet - på Gotland har vi stenhus med kalkputs, i Skåne korsvirkeshusen med lera- eller tegelfyllning. I Bohuslän byggde de inga hus utan fick importera från Ale härad.

Däremot i Dalsland och i våra skogrika landskap norrut, hade de så gott om skog att de kunde bygga både en och två våningar bara för lyst. Att använda material från vår närmiljö är fortfarande lika klokt – man tar tillvara på kulturarvet och man slipper dyrbara och miljökrävande transporter. Ett annat sätt att bygga både miljövänligt och billigt, är att återanvända byggmaterial. Det är det vi kallar byggnadsvård!

Möt oss på Hem  & Villamässan i Göteborg

I vår monter på Hem & Villamässan den 6-9 september presenterar vi ett antal miljöbeskrivningar för sunda och traditionella material. Här träffar du också hantverkare och antikvarier som berättar mer. På plats under mässan är bland annat Kakelugnsmakare Tomas Henriksson, Kjell Berntsson på Träfiberisolering, fönsterhantverkare Mats Lindström på Husögat, Eko Ulf som bygger i lera och halm, Mija Maria Målare, hantverkargruppen Traditionsbärarna och Björn på Norbergs snickeri.

Delad kunskap är dubbel kunskap - varför inte gå en kurs?

Om du inte har möjlighet att besöka oss på Hem & Villamässan och är upptagen under sommaren så erbjuder vi ett rikt urval av kurser året runt. Du hittar allt från slöjd, byggnadsvård, trädgård, växtfärgning och mycket mer i vårt utbud. Hos oss kan du gå en kurs nästan var tredje dag. Välj bland Fönsterrenovering, Renovera sommartorp, Nålbindning, Snickeri för skräckslagna eller någon av våra andra 76 kurser för både vuxna och barn. Ladda hem eller beställ vår kurskatalog på vår hemsida.

För mer information:

Ulrika Lindh, Slöjd & Byggnadsvård
Tfn: 0302- 520 531 /-30
Mobil: 0735- 54 44 74
E-post: ulrika.a.lindh@vgregion.se

Slöjd & Byggnadsvård är Västsveriges centrum för hållbarhet och sunda material. Du hittar oss på Nääs, Floda, i Lerums kommun. Varmt välkommen! www.slojdochbyggnadsvard.se

Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23