I en tid där tusentals människor är på flykt och vi- och dom-mentaliteten frodas vill de drygt 50 slöjdarna på årets Midvinterfest vara en motkraft som sprider värme. Välkommen att uppleva äkta skaparglädje på Bohusläns museum 26 november – 8 januari!  

Under hela advent och en vecka in på det nya året visar 50-talet utställare från Västra Götaland sina alster. Midvinterfest är en av årets största försäljningsutställningar där allt som visas är lokalt tillverkat, för hand. Dessutom är allt till salu och kan köpas direkt, precis som i en butik. Det gör att utställningen förändras något under tiden den pågår, allteftersom föremål säljs och nya kommer till. 

- Midvinterfest är något av en jultradition i Bohuslän som lockar många att besöka utställningen år efter år. Sedan Bohusslöjd la ner fyller den dessutom funktionen av att vara en slöjdbutik som förhoppningsvis kan låta besökarna hitta den där perfekta julklappen. Men även för den som inte är ute efter att köpa slöjd är den en stämningsfull och inspirerande utställning för alla som intresserar sig för hantverk eller personliga ting, säger länshemslöjdskonsulent Tobias Havaas, Västarvet.

Årets tema

Genom årets tema kärlek, fred och gemenskap vill Västarvet, Bohusläns museum och slöjdarna som ställer ut visa en gemenskap som ryms i slöjden och görandet, och vara en motsats till konflikter och motsättningar. 

 - Framför allt är det en reaktion på situationen i Europa där fler är på flykt än på väldigt länge och fler kräver hårdare krav och stängda gränser, säger Tobias Havaas.

Det handlar om att se det vackra i världen och sprida glädje, värme och hopp.

Fred är inte bara avsaknaden av krig, utan en fråga om acceptans och kompromisser. Gemenskap är att få tillhöra och vara med. Att se en medmänniska som likvärdig. Kärleken är stor och kan ges till människor, till djur, till livet, till skogen, till ett material eller till själva planeten vi bor på.

Invigning

Bohusläns museum, Uddevalla, lördagen 26 november klockan 12:00 av Tina Ehn, lokal kulturpolitiker och ny ordförande i Nämnden för Hemslöjdsfrågor.

Öppettider

måndag 10-16 
tisdag-torsdag 10-20
fredag-söndag 10-16 
Trettondedagsafton (5/1) 10-16
Julafton, Juldagen stängt

Midvinterfest är ett samarbete mellan Bohusläns museum och Västarvet.

KONTAKT

Susanne Harrysson: 070-662 68 04, susanne.harrysson@vgregion.se 
Tobias Havaas: 070-662 68 05, tobias.havaas@vgregion.se 
Sofie Henrysson: 0522-656523, 076-9494163, sofie.henryson@bohuslansmuseum.se

Västarvet är Sveriges största regionala förvaltning för natur- och kulturarv och en del av Västra Götalandsregionen. Västarvet slöjd arbetar med främjande av slöjd i hela regionen. Vi deltar i regionala, nationella och internationella samarbeten för att bevara och utveckla slöjdkulturen och näringen. Vi prioriterar hållbar utveckling, barn och ungdom samt kulturella och kreativa näringar.

Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45