Nu öppnar Södersjukhuset en fullskalig prototyp av framtidens operationssal. I prototypen är det möjligt att testa utrustning, inredning och material för de 24 nya operationssalar som ska byggas i Södersjukhusets nya behandlingsbyggnad. I rummet ska man också prova på nya arbetssätt och att utbilda medarbetare.

År 2019 ska en ny behandlingsbyggnad med 24 nya operationssalar stå färdig på Södersjukhuset. För att testa nya tekniska lösningar och utforma operationssalarna på bästa sätt har byggbolaget NCC tillsammans med MITRU, företaget som levererar operationsutrustning, byggt ett fullskaligt testrum.

  – Det gör att vi kan ta med oss synpunkter in i byggprojektet och efter det korrigera detaljerna, berättar Mattias Hörger, projektledare för utrustning och inredning för Framtidens Sös. Det kan handla om alltifrån i vilken höjd en dator är monterad i väggen och hur styrsystem fungerar, till att persienner ger rätt ljusinsläpp och ljudanläggningen fungerar på ett bra sätt, berättar Mattias.

Den nya 60 kvm stora operationssalarna med separata uppdukningsrum är något helt nytt för Södersjukhuset. Med ett fullskaligt testrum får de opererande verksamheterna möjlighet att även testa nya arbetssätt.

– Hur ska vi jobba? Fungerar det som vi har tänkt oss? Det får vi svar på genom att prova att jobba i rummet, säger Mattias. Vi ska också använda rummet för utbildning och det kommer att ge medarbetare möjligheten att i ett tidigt skede känna sig trygg i den nya miljö, menar Mattias.

Vill du besöka Södersjukhusets prototyp av framtidens operationssal?

Kontakta Södersjukhusets presstjänst på tfn 070 - 484 10 76

 


Södersjukhuset är ett akutsjukhus genom hela livet. Akutsjukvården är vår kärnverksamhet och utgör, tillsammans med de stora folksjukdomarna, vår specialitet. Vi har också en av landets största förlossningskliniker och här föds över 7000 barn varje år. För oss är det viktigt att kombinera det stora sjukhusets möjligheter med den nära patientkontakten och se till att leva upp till våra ledord: ”för patienten - med patienten”.


Kontakt


Presstjänsten Södersjukhuset

press.sodersjukhuset@sll.se

070-4841076

Sofia Sjöman Waas

Presschef

sofia.sjoman-waas@sll.se

08-616 10 00

070-484 10 76 (Öppet alla dagar kl. 08.00 - 20.00)