På 25 platser runt om i landet, under fyra söndagar, uppmärksammas radbandet Frälsarkransen. En fredsbön i Färgelanda och en pilgrimsvandring Stenkumla, den 18 augusti, blir startskottet för årets Söndag med Frälsarkransen.

Frälsarkransen är ett radband, skapat av biskop emeritus Martin Lönnebo, för 24 år sedan, när han båtluffade i Grekland. En storm tvingade båten till en ö med bara 47 invånare inklusive byns präst. Martin fick tag på ett litet rum, och i det rummet började han skissa fram Frälsarkransen. Idag finns radbandet Frälsarkransen på tiotusentals handleder, i fickor och i väskor. Den har hjälpt otaliga människor till fördjupad bön och innerligare Gudskontakt.

Den 18 augusti och tre söndagar framöver uppmärksammas Frälsarkransen. Olika församlingar, pastorat, pilgrimscentrum och bokhandlare fick frågan om att skapa Söndag med Frälsarkransen och nu är flertalet evenemang på temat Frälsarkransen inplanerat, runt om i Sverige.

18 augusti

 • Färgelanda församling - Fredsbön med Frälsarkransen där Frälsarkransen är en ”upptakt” till den Bön för fred som bes varje söndagskväll, tillsammans med kommuniteten i Taizé. 
  Söndagen den 18 augusti samlas vi i Färgelanda kyrka klockan 17.00. Det finns Frälsarkransar att låna och vi berättar om kransens bakgrund och några sätt att upptäcka och lära känna den. Någon berättar hur kransen kom in i hennes liv och blev värdefull. Det finns också i vårt bokskåp kransar att köpa och småskrifter att inspireras av. Framemot 17.30 leder jag en kort bön genom alla pärlorna med fred och försoning som ämne. Därefter finner varje deltagare, med Frälsarkransen i  handen och under tystnad sin plats i kyrkan. Vi tänder alla ljus och smyckar kyrkan som vi brukar varje söndagskväll och klockan 18.00 ringer vi samman. Sedan sitter vi i bänkar, på stolar, bönepallar eller kuddar och ber tyst för fred tillsammans med kommuniteten i Taizé och dess vänner på olika håll i världen.  18.30 ber vi välsignelsen och bryter så  upp under tystnad, som varje söndag efter Fredsbönen.
 • Nätra-Sidensjö pastorat -  Gudstjänst kring Frälsarkransen och livets pärlor
 • Ryssby-Åby pastorat -  Gudstjänst kring Frälsarkransen och livets pärlor klockan 18
 • Stenkumla församling – Pilgrimsvandring kring Frälsarkransen
 • Lima-Transtrands församling – Friluftsgudstjänst/fäbodsgudstjänst, Löten. Bön och psalm

25 augusti

 • Bodarnepastorat - Friluftsgudstjänst med tema Frälsarkransen, samt Livets danser i Frälsarkransen 
 • Stockholms pilgrimscentrum och Tyresö församling - 11:00 Mässa i Tyresö kyrka,12:15 Picknick i Slottsparken: Ta med egen picknick, 13:00 Upptäck Frälsarkransen för alla åldrar.
  -Frälsarkansvandring i Slottsparken: Vandring med Frälsarkransen utgår från Frälsarkransens pärlor; ett radband skapat av Martin Lönnebo. Det finns 11 meditationsplatser i parken att stanna till vid. Platserna är utmärkta med en pärla som vilar på en pelare i granit. På varje stolpe finns tre plaketter – en om pärlans betydelse i form av en kort bön, de övriga två med texter om slottet, den engelska parken och naturen. Lätt terräng.
  -Mindre frälsarkransvandring vid Pilgrimscentrum Entré: En vandring på bara några meter runt vår lilla Frälsarkrans. Besök alla pärlorna och få en kort meditation vid varje pärla.
   -Pärljakt där man kan vinna diplom- i Slottsparken: Pärljakt med Frälsarkransen. Barn kan hämta pilgrimspass och pärljaktsdiplom i Pilgrimscentrum i Tyresö församlingshem eller Tyresö kyrka. 15:00 Slut
 • Näsets församling - ​Familjegudstjänst ” Frälsarkransen livets pärlor” i Näsets kyrka kl 11.00. Låt dig inspireras av en livlig familjegudstjänst. Frälsarkransen, det moderna radbandet som berört mång ger guidning mitt i livet. Sång av Förskolan Pärlan, Barnkören, Mellankören och härlig musik med husbandet. Ta gärna upp en pärla i din hand vid pilgrimsbordet och var med och fyll kyrkan med bön, kl 11.45 ( efter gudstjänst) Poängpromenad kring Frälsarkransen samt  kyrkkaffe och tårta. Koppla gärna  av en stund i vår mysiga lilla klosterträdgård och sök upp pärlorna bland växterna.
 • Salems församling - Gudstjänst och Frälsarkransenvandring
 • Västra Frölunda pastorat - Frälsarkransen-tipspromenad för barn efter gudstjänsten.

1 september

 • Lima-Transtrands församling – Mässa i Tandådalens fjällkyrka

8 september

 • Lima-Transtrands församling – Mässa i Rörbäcksnäs kyrka, nära norska gränsen
 • Bjurås församling - Frälsarkransenpyssel i kyrkan i samband med söndagens gudstjänsten
 • Bodarnepastorat -Friluftsgudstjänst med tema Frälsarkransen, samt Livets danser i Frälsarkransen 
 • Huskvarna pastorat - Gudstjänst i kyrkan kl 10.00. Efteråt vandrar vi vår Pärlstig som bygger på Frälsarkransen. Vi bjuder på fika vid andaktsplatsen.
 • Klippans pastorat – Mässa klockan 11.00 i S:t Petri kyrka, efter mässan bjuds alla som vill på en lättare lunch. Sedan är det Frälsarkransvandring i kyrkan med hållplatser om de olika pärlorna där vi stannar och reflekterar med hjälp av texter och musik.
 • Västra Karaby, Hofterup och Dagstorps pastorat - Temagudstjänst kring Frälsarkransens pärlor

Fler deltagare i Söndag med Frälsarkransen:

 • Frösö, Sunne, Norderö församling - Inviga Frälsarkransenvandring i Sunne, Jämtland
 • Krokoms pastorat
 • Linde bergslags församling
 • Sköns församling
 • Sävar-Holmöns församling
 • Sösdala församling
 • Torslanda-Björlanda församling
Bokhandeln Arken, i Uppsala, kommer under de fyra söndagarna att ha stort fokus på Frälsarkransen.
 
Vill du ha uppgifter till någon av kontaktpersonerna i de olika pastoraten och församlingarna, mejla sofie.kalodimos@verbum.se
 


 

Verbum AB är kyrkans eget mediahus och den ledande utgivaren av teologisk litteratur på marknaden. Vårt mål är att främja kyrkans röst i dagens och framtidens samhälle med hjälp av mediaprodukter av högsta kvalitet. Vi är mycket stolta över vår historia samtidigt som vi drivs av en vilja att förändra, utveckla och tillgängliggöra vårt innehåll i alla kanaler.

Våra produkter riktar sig primärt mot kyrkor och församlingar men utgivningen speglar även livsfrågor, andlig vägledning och barnböcker för allmänheten.

Verbum ger ut Kyrkans Tidning och Sändaren och är dotterbolag inom Berling Media AB.Kontakt


Sofie Kalodimos

Marknadsansvarig Bok

sofie.kalodimos@verbum.se

0766 77 76 14

Åsa Svedin

Marknadsansvarig

asa.svedin@verbum.se

070 193 82 28