En av tre svenskar har aldrig handlat något begagnat till sitt hem visar en Sifo-undersökning som Tradera och Avfall Sverige låtit göra. Trots detta är många positiva och uppger som anledning att man kan göra riktiga fynd genom second hand-shopping. I samband med Världsspardagen som infaller den 31 oktober uppmanar Tradera och Avfall Sverige fler att testa på att köpa begagnad inredning och därmed spara både på pengar och miljö.

Den 31 oktober varje år infaller Världsspardagen som syftar till att uppmuntra och fira alla dem som sparar varje dag. Ett enkelt sätt att spara pengar i sin vardag är att istället för att handla nyproducerade kläder, möbler och inredning, köpa det begagnat. En Sifo-undersökning som Tradera och Avfall Sverige låtit göra visar att var tredje svensk (33%) aldrig handlat och inrett med något begagnat i sitt hem. Det är alltså fortfarande många som inte upptäckt vilka fördelar som finns med att tänka bortom att konsumera nyproducerat. 

– Det finns så mycket man går miste om när man väljer bort begagnad inredning. Man kan spara en hel del pengar på att kolla efter begagnade alternativ och det känns bra eftersom man gynnar miljön med återbruk. Dessutom kan man hitta unika saker med fin patina som ger ditt hem en mer personlig stil, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera. 

Majoriteten är på jakt efter fynd

Majoriteten av svenskarna är positiva till att handla begagnat och har flertalet gånger handlat inredning till hemmet second hand. Många uppger i undersökningen att den främsta anledningen till att man handlar begagnad inredning är för att man vill fynda, tätt följt av att det är billigt och att man kan hitta unika möbler och prylar som ingen annan har. 

Vanligast är det att kvinnor i åldrarna 30–49 år kollar efter begagnade alternativ där mer än 80 procent uppgett att de köpt inredning till hus och hem second hand. Män i åldrarna 65–79 år är den grupp där minst antal personer upptäckt andrahandsmarknaden, hela 61 procent har aldrig köpt möbler eller inredningsdetaljer begagnat. 

Mer än ett bra val för plånboken

Även miljöaspekten ligger svenskarna varmt om hjärtat, en av tio som någon gång handlat begagnat uppger att de gör det för att det är ett bättre val för miljön. 

– Att fynda second hand blir allt enklare. Det finns flera alternativ på nätet och på de flesta av landets återvinningscentraler finns också en avdelning för återbruk. Där kan man lämna saker som man inte längre vill ha, men som någon annan kanske vill ta över. Att handla second hand är ett klokt val, både för miljön och din egen plånbok, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige. 

Traderas nybörjartips för begagnad inredning: 

1. Innan du beger dig till det stora möbelvaruhuset, fundera över om du kan komma över det du behöver begagnat istället. Ta för vana att kolla på Tradera och andra nätsidor eller på återbruket i din kommun.

2. Om det är något särskilt du letar efter, lägg upp en bevakning på Tradera, så får du ett mejl varje gång en auktion läggs ut med det du letar efter. Du kan bevaka allt från enstaka ord till varumärken.

3. Om det är någon möbel eller inredningspryl som du rensat ut, försök att sälja den vidare eller ge bort den istället för att slänga.

Här är prylarna att hålla utkik efter just nu   

Största kategorierna för inredning på Tradera mätt i försäljning 1 januari - 31 augusti 2018  
1. Keramik och porslin 
2. Glas 
3. Bruks- och prydnadsföremål 
4. Antikviteter 
5. Hemtextil 
6. Möbler 
7. Silver 
8. Lampor 
9. Tenn och mässing 
10. Kuriosa  


Ökat mest vad gäller inredning på Tradera mätt i % ökning i försäljning 1 januari - 31 augusti 2018  
1. Silver (23 %) 
2. Bruks & prydnadsföremål (22 %) 
3. Glas (12 %) 
4. Antikviteter (11 %) 
5. Keramik & Porslin (6 %) 

För med information, vänligen kontakta:  

Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef Avfall Sverige 
070-662 61 28 eller acg@avfallsverige.se 

Sofia Hagelin, presschef Tradera 
070-887 76 95 eller shagelin@paypal.com   

Om undersökningen 
Undersökningen är genomförd av Kantar Sifo, Ett svenskt företag som utför marknadsundersökning, medie- och opinionsundersökningar. Undersökningen består av 1000 webbintervjuer genomfört med män och kvinnor som är 18 år och äldre. 

Om Avfall Sverige 
Avfall Sverige är kommunernas branschorganisation inom avfallshantering. Det är Avfall Sveriges medlemmar som ser till att avfall tas om hand och återvinns i alla landets kommuner. Vi gör det på samhällets uppdrag: miljösäkert, hållbart och långsiktigt. Vår vision är “Det finns inget avfall”. Vi verkar för att förebygga att avfall uppstår och att mer återanvänds. Kommunerna och deras bolag är ambassadörer, katalysatorer och garanter för denna omställning. 

Om Tradera  
Tradera.com är en av Nordens största marknadsplatser med fler än 16 miljoner besök i månaden. Med ett brett utbud av begagnat och nytt finns ca 2 miljoner saker till salu. Alltifrån ifrån barnkläder, heminredning och hemelektronik till samlarsaker och trädgård.Avfall Sverige är kommunernas branschorganisation inom avfallshantering. Det är Avfall Sveriges medlemmar som ser till att avfall tas om hand och återvinns i landets alla kommuner. Vi gör det på samhällets uppdrag: miljösäkert, hållbart och långsiktigt. Vår vision är "Det finns inget avfall". Vi verkar för att förebygga att avfall uppstår och att mer återanvänds och att det avfall som uppstår återvinns och tas om hand på bästa sätt. Kommunen och deras bolag är ambassadör, katalysator och garant för denna omställning.


Kontakt


Anna-Carin Gripwall

Kommunikationschef

acg@avfallsverige.se

070-6626128

Tony Clark

VD

tony.clark@avfallsverige.se

040-35 66 05

0722-45 22 20