Ny marinarkeologisk forskning om skeppsvrak i Östersjön presenteras på Södertörns högskola den 4 februari. Johan Rönnby, docent i arkeologi vid Södertörns högskola, visar bilder och film och berättar om fynden.

Mitt i Östersjön, strax öster om Gotska Sandön, finns ett välbevarat skeppsvrak från mitten av 1600-talet. Skeppet upptäcktes för några år sedan av företaget Marin Mätteknik AB under sökandet efter den försvunna DC3:an. Det vetenskapliga arbetet med vraket har precis inletts av forskare vid Södertörns högskola.

Södertörns högskola är det enda lärosäte i Sverige där det bedrivs akademisk forskning och utbildning i marinarkeologi. Tillsammans med företaget Marin Mätteknik AB har högskolans forskare tagit initiativ till en internationell forskargrupp, bestående av marinarkeologer från Nederländerna, USA, Storbritannien och Sverige.

Ett första längre fältarbete genomfördes i november 2008, och det är resultat och fynd från detta fältarbete som Johan Rönnby kommer att berätta om under onsdagens föredrag.

- Vi kommer att visa bilder och film från vad som är Östersjöns i särklass bäst bevarade äldre skeppsvrak. Bättre än Vasa! säger Johan Rönnby entusiastiskt.

Spökskeppet - en marinarkeologisk gåta
När? Onsdagen den 4 februari kl. 18.00-19.30
Var? Sal MB 503,Södertörns högskola,Campus Flemingsberg, Huddinge.

Mer information:
Johan Rönnby, docent i arkeologi/marinarkeologi, Södertörns högskola
E-post: johan.ronnby@sh.se, telefon: 08-608 41 91, mobil: 070-643 24 61.

Foto: Deep Sea productionSödertörns högskola är ett lärosäte i Stockholm som utbildar, forskar och samverkar för en hållbar samhällsutveckling. På högskolan finns drygt 11 000 studenter, cirka 70 program och 270 kurser. Utbildning och forskning bedrivs inom humaniora, samhällsvetenskap, teknik och naturvetenskap. Högskolan erbjuder också polisutbildning och lärarutbildning med interkulturell profil. Mycket av forskningen handlar om frågor som rör Östersjö- och Östeuropaområdet. På Södertörns högskola blandas ämnen, perspektiv, människor och erfarenheter. Här finns de nyfikna och de ifrågasättande. De som söker oväntade kombinationer, utveckling och utmaningar. Här korsbefruktas verklighet och vetenskap.


Kontakt


Jenny Tirén Berg

Kommunikatör

jenny.tiren.berg@sh.se

072-236 05 43

Sophia Nilsson

Forskningskommunikatör

sophia.nilsson@sh.se

08-6084000

0722-101453

Emma Williams

Forskningskommunikatör

emma.williams@sh.se

0722088876