Fotograf/Källa: Nordicfocus

VM i Pokljuka närmar sig sluttampen, men under helgen som kommer ska både stafetter och masstarter att genomföras för såväl damer som herrar. Här presenteras de svenska stafettlagen samt de svenska åkare som kvalificerat sig till start under söndagens masstart.

Fem svenska medaljer har det hunnit bli hittills under världsmästerskapet i Pokljuka, Slovenien. Ett brons i mixstafett, ett guld till Martin i sprint, ett silver till Sebbe i jaktstart, ett silver till Hanna i distans och så det senaste – ett brons i singelmixstafett. Fem medaljer som skvallrar om att det redan nu är ett både lyckat och historiskt VM för svensk del, men än finns det fler chanser till lyckade placeringar.

Först ut imorgon, lördag, är det stafetter som står på programmet på både dam- och herrsidan. Varje åkare skjuter ett liggande respektive ett stående skytte under sin runda, som för damerna är 6 kilometer och för herrarna 7,5 kilometer lång. Under varje skytte har åkarna också tre reservskott att tillgå, precis som vid alla stafetter.

För svensk del har just stafetter varit ett vinnande koncept flera gånger om under säsongen som gått. Damerna har stått på pallen tre av fyra världscupstafetter som har körts under säsongen, en gång som segrare och två gånger på en tredjeplats. Herrarna har även dem fått kliva högst upp på pallen en gång, och dessutom kammat hem en tredjeplats. Att Sverige ställer upp med två starka lag som kan vara med och göra upp om pallplatserna råder det alltså ingen tvekan om.

– Det ska bli kul att få avsluta ett väldigt lyckat VM här i Pokljuka med stafetter och masstarter. Vi ställer upp med två starka stafettlag imorgon och har dessutom tre damer och fyra herrar till start i masstarterna på söndag, så det finns fortsatt chans till ytterligare fina svenska prestationer innan mästerskapet är slut, säger landslagstränare Mattias Nilsson.

Som avslutning i VM körs alltså masstarter under söndagen. Sverige kommer att ha tre startande damer i loppet samt samtliga fyra herrar som kört under mästerskapet till start. Martin Ponsiluoma kommer dessutom att gå ut med startnummer 1 efter sitt VM-guld i sprint.

De svenska stafettlagen
Damer, lördag 11.45

Sträcka 1: Johanna Skottheim
Sträcka 2: Linn Persson
Sträcka 3: Elvira Öberg
Sträcka 4: Hanna Öberg

Herrar, lördag 15.00
Sträcka 1: Peppe Femling
Sträcka 2: Jesper Nelin
Sträcka 3: Martin Ponsiluoma
Sträcka 4: Sebastian Samuelsson

Sverige - Världsledande inom skidskytte

Svenska Skidskytteförbundet arbetar för att bredda skidskytte genom starka regioner och föreningar i hela landet, popularisera skidskytte genom att arrangera hållbara evenemang i världsklass samt skapa förutsättningar för eliten att nå internationell toppklass. Vår vision är att Sverige ska vara världsledande inom skidskytte. Kontakt


Håkan Blidberg

Marknads- och Kommunikationschef Skidskytteförbundet

hakan.blidberg@skidskytte.se

+46768442008

+46768442008

Jessica Bollnert

Pressansvarig för Världscupen i Östersund

jessica.bollnert@skidskytte.se

+47 926 96 058

Nicklas Olausson

Mediakoordinator Skidskytteförbundet

nicklas.olausson@skidskytte.se

070-3210251

Ella Alvin

Mediakoordinator Skidskytteförbundet

ellaalvin@hotmail.com

+46738096128

Rikard Grip

Generalsekreterare

rikard.grip@skidskytte.se

Victor Agestam

Mediakoordinator Skidskytteförbundet

victor.agestam@skidskytte.se

0767849485

Emma Höglund

Mediamanager och kommunikatör svenska skidskytteförbundet

emma.hoglund@skidskytte.se

+46761391220