Migrationsverket har beslutat att inte skicka tillbaka asylsökande med kopplingar till oppositionen till Turkiet. Beslutet gäller tills vidare.

Riskgrupper i Turkiet är personer med trovärdig koppling till kuppförsöket den 15 juli 2016, anhängare till Fethullah Gulen och personer med trovärdig oppositionell politisk verksamhet.

Asylärenden som gäller dessa personer kan tills vidare inte avgöras eftersom Migrationsverket bedömer att det behövs ytterligare information om den aktuella situationen i landet.

För att kunna genomföra verkställigheter av avlägsnandebeslut, alltså att se till att personer med beslut om att de ska återvända till Turkiet också gör detta, behöver Migrationsverket mer information om den politiska och säkerhetsmässiga utvecklingen i Turkiet. Öppna återvändandeärenden skjuts därför upp tills vidare.

Verkets beslut, som fattades den 18 juli, gäller enbart de nämnda grupperna. Migrationsverket anser alltså inte att det finns anledning att i samtliga ärenden stoppa återvändandet till Turkiet.

Migrationsverket bedömer att säkerhetsläget inte hindrar transitresor via Istanbul eller annan turkisk flygplats.Migrationsverket är den myndighet som prövar ansökningar från personer som vill besöka, bo eller söka skydd i Sverige eller som vill bli svenska medborgare.


Kontakt


Migrationsverkets presskontakt

presstjansten@migrationsverket.se

010-485 66 55, kl.8-17 på vardagar, övrig tid via mejl.

Vid pågående nyhetshändelser nås pressjouren på 010-485 66 55 utanför kontorstid. Uppdateringar sker då även via vår hemsida, samt på twitter och facebook.