Reaktionerna är starka på Kalla faktas program ”Spelet om assistansen”. I programmet visas bland annat hur regeringen har använt sig av en välkänd politisk metod som innebär att man på lösa grunder smutskastar välfärdssystem för att kunna genomföra impopulära nedskärningar.

- Jag är inte förvånad över det Kalla Fakta skildrar, men jag är arg och ledsen över att ännu en gång få ta del av hur familjer som behöver och har rätt till insatser som personlig assistans inte får det, säger Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar.

- Naturligtvis ska man alltid jobba för att fusket ska vara noll, men fusk i den omfattning som regeringen talar om har aldrig kunnat beläggas. Genom att hävda att fusket är stort svartmålar regeringen människor med omfattande funktionsnedsättning och genomför samtidigt omfattande nedskärningar. Regeringen gissar och människor faller mellan stolarna. Idag är det i princip omöjligt att få assistans för den som ansöker för första gången, säger Maria Persdotter.

Larmen om konsekvenserna av regeringens besparingar på personlig assistans har duggat tätt de senaste åren. Socialstyrelsen varnade exempelvis under hösten 2017 för att neddragningarna inom assistansen riskerar bidra till att fler barn tvingas växa upp på boenden åtskillda från sina familjer.

- Detta kommer att leda till att barn, som egentligen borde växa upp i sina familjer, hamnar i barnboenden. Föräldrar som inte får sova, inte kan jobba och inte kan ta hand om syskonen orkar till slut inte. Många kommuner larmar nu om ett behov av att bygga nya barnboenden, säger Maria Persdotter.

Regeringen har tillsatt en utredning med direktiv att spara ytterligare pengar inom den statliga assistansersättningen. Utredningen ska vara klar i oktober i år.

- Försäkringskassan har redan sparat sju miljarder i assistansen de senaste två åren, ändå har utredningen som jobbar med LSS fortfarande direktiv att spara i assistansen. Det är oacceptabelt att utredningen inte för länge sedan fått nya direktiv, säger Maria Persdotter.Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU företräder familjer som har barn och unga med olika typer av rörelsehinder, bland annat cerebral pares (cp), ryggmärgsbråck, och muskelsjukdomar. RBU arbetar för att förändra attityderna i samhället och skapa bättre förutsättningar för barn med funktionsnedsättning.


Kontakt


Maria Persdotter

Förbundsordförande

maria.persdotter@rbu.se

072-250 88 31

Daniella Ås

Kommunikatör

daniella.as@rbu.se

070-934 91 78

Nawfal Naji

Förbundsjurist

nawfal.naji@rbu.se

076-947 75 76