I samband med firandet av Veterandagen under fredagen utsågs Stig Pettersson från Gränna till Årets Veteran, av Sveriges Veteranförbund. Årets Veteran är Sveriges Veteranförbunds finaste utmärkelse och delas ut årligen till någon som gjort en särskild insats för att uppmärksamma Sveriges civila och militära veteraner och ge dem den erkänsla och respekt som de förtjänar.

Stig Pettersson från Gränna är Årets Veteran 2020, enligt veteranorganisationen Sveriges Veteranförbund. Utmärkelsen skulle ha delats ut vid statsceremonin under Veterandagsfirandet på Norra Djurgården i Stockholm, men på grund av covid-19-epidemin sker utdelningen vid ett senare tillfälle. Stig Pettersson har gjort hela 22 utlandstjänstmissioner och är aktiv i Veteranerna F-län och Kongoveteranerna.

22 missioner ibland annat Kongo, Östtimor och Cypern
Stig Pettersson får utmärkelsen Årets Veteran för sitt engagemang i organisationerna Veteranerna F-län och Kongoveteranerna, som båda tillhör Sveriges Veteranförbund, och för sina hela 22 missioner utomlands i fredens tjänst. Han gjorde sin första mission i Kongo 1962 och avslutade i Östtimor vid millennieskiftet. Däremellan har han hunnit med missioner som polis i bland annat Namibia, Cypern och Jugoslavien.

Han har även varit lärare vid FN-skolan och Försvarsmaktens kompetensutvecklingscentrum Swedint, som är ackrediterat av Nato, och varit ansvarig för civilpolisernas utlandskommenderingar vid Rikspolisstyrelsen.
 

 

 


Sveriges Veteranförbund finns till för alla svenska veteraner. En veteran är en person som internationellt deltagit i fredsfrämjande eller humanitära insatser. Det kan vara en brandman som hjälpt till utomlands vid en jordbävningskatastrof, en polis som arbetat utomlands för Rikspolisstyrelsen eller en soldat som gjort FN-tjänst. Den gemensamma nämnaren är att de har ställt upp när världssamfundet kallat till insatser för fred i världen.

H.K.H. Prins Carl Philip är höge beskyddare av Sveriges Veteranförbund. 
Kontakt


Martin Ruist

Presskontakt

martin.ruist@fourpr.se

073-9321262

MariAnne Boström

Generalsekreterare

marianne@sverigesveteranforbund.se

070-879 90 84