Pär Johansson tilldelas Stora RBU-priset

Stora RBU-priset 2020 har tilldelats Pär Johansson, grundare av Glada Hudik-teatern. Priset delades ut i samband med RBU:s digitala extrakongress förra helgen.

Pär Johansson får utmärkelsen med motiveringen:

”Pär har under mer än 20 år rönt stora framgångar med sitt teatergäng. Filmer, teater, musikaler och nu senast långfilmen Catwalk, där vi fick följa några av skådespelarna som åkte till New York och agerade mannekänger på catwalken. Glada Hudik-teatern bryter stigman och utmanar fördomar, teaterns ledstjärna är att alla människor är lika mycket värda och att alla har något att komma med, ett synsätt som borde inspirera hela samhället.”

– Ju fler vi är som samverkar kring de här frågorna och ju mer vi kliver fram på olika områden desto bättre kommer samhället att bli, det sa Pär Johansson som tog emot priset via länk.

 

Om Stora RBU-priset
Stora RBU-priset delas vanligtvis ut vid RBU:s ordinarie kongress i maj vart tredje år. På grund av rådande pandemi flyttades prisutdelningen till RBU:s extrakongress, som genomfördes digitalt. Priset ska gå till en fysisk eller juridisk person som inte är medlem, och som genom sin gärning framgångsrikt gagnat förbundets syften.

Tidigare pristagare
2002 Jonas Gardell
2005 TV-programmet CP-Magasinet (Jonas Franksson och Sari Nykvist)
2008 Bengt Westerberg
2011 Jonas Helgesson
2014 Magnus Welander
2017 Eva Franchell

Se prisutdelningen på RBU:s youtubekanal.Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU företräder familjer som har barn och unga med olika typer av rörelsehinder, bland annat cerebral pares (cp), ryggmärgsbråck, och muskelsjukdomar. RBU arbetar för att förändra attityderna i samhället och skapa bättre förutsättningar för barn med funktionsnedsättning.


Kontakt


Maria Persdotter

Förbundsordförande

maria.persdotter@rbu.se

072-250 88 31