Under helgen samlades unga filmtalanger i Trollhättan för att tävla i det som brukar kallas SM i ung kortfilm – Novemberfestivalen. Västra Götaland kammade hem storslam genom Mikael Bundsen som tog hem festivalens allra tyngsta priser. Även två andra filmare från vår region fick fina priser: Agnes Parkrud och Henrik Dahlbring.

Via 19 regionala filmfestivaler har de tävlande filmarna kvalificerat sig till Novemberfestivalen för att göra upp om tunga priser i två ålderskategorier: Mellanvikt (16-19 år) och Tungvikt (20-26 år). I potten fanns bland annat postproduktionsstöd från Zentropa och teknik från Scandinavian Photo.

Från Västra Götalands filmfestival Frame deltog fyra filmare – Henrik Dahlbring, 21 år (Äntligen händer det något), Agnes Parkrud, 23 år (Mamma, pappa, barn), Adam Eliasson, 16 år (Två sidor) och Mikael Bundsen, 27 år (Mamma vet bäst). Just Mikael blev festivalens stora vinnare då han kammade hem hela fem stycken priser; Första pris i Tungvikt, publikens pris, Zentropa-priset, PinWheels första pris samt Bästa manliga skådespelare för sin roll i Jo Widerbergs film Till din flickvän.

– Det känns helt fantastiskt! Förra gången jag tävlade på Novemberfestivalen var för elva år sedan, då kom jag trea, i Lättviktskategorin som fanns då, med min film Small Talk. Nu var det sista chansen för mig att delta och det är jättekul att få sluta på topp, säger Mikael Bundsen efter lördagens prisutdelning.

Agnes Parkrud knep tredje priset i tungviktsklassen och delade äran med sitt team och klasskamraterna på Fridhems folkhögskola där hon studerat film det senaste året.

– Ett pris som det här ökar min motivation att fortsätta med film. Det är en slitsam bransch och det är underbart att få bevis på att andra gillar det jag gör.

Henrik Dahlbring vann Göteborg Filmfestivals pris, som innebär att hans leranimation Äntligen händer det något kommer visas på nästa års festival.

– Det är det bästa priset jag kan tänka mig! Jag har drömt om att få visa mina filmer där och ser jättemycket fram emot att få vara en del av en så fantastisk festival.

Frame filmfestival arrangeras i Göteborg sedan 2002 och visar nära 50 filmer i fyra olika tävlingskategorier. Här kan man få en glimt av vilka unga filmtalanger som kommer prägla Sveriges filmvärld i framtiden, och det ser ljus ut framöver.

– Kvalitén och bredden på filmerna ökar för varje år, liksom antalet filmer som skickas in till festivalen. Vi har så oerhört många drivna filmskapare i vår region och det är grymt att se hur bra de står sig rent nationellt, det är helgens vinster på Novemberfestivalen ett bevis på, säger Jenny Luukkonen, vikarierande producent och som arbetat med Frame de senaste sju åren.

För mer information om Frame filmfestival, se www.frame.nu

För mer information om Novemberfestivalen, se www.novemberfestivalen.se

För kontaktuppgifter till filmarna eller övrig information, kontakta Jenny Luukkonen (vik. producent för Frame filmfestival) på jenny.luukkonen@kulturivast.se eller 0700 8249 37.

Kultur i Väst

Kultur i Väst är en av Västra Götalandsregionens kulturförvaltningar och vi får vårt uppdrag från kulturnämnden. Grunden i vårt arbete handlar om att stärka konsten och kulturen, samt att öka kunskapen om de positiva effekter kulturen har i samhället. För att kunna åstadkomma det, samarbetar vi med andra aktörer, regionalt, nationellt och internationellt. Läs mer på kulturivast.se


Bifogade filer

 IMG 0539Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45