Albin Johansson fick sitt drömjobb som växtodlingssäljare på Swedish Agro i Skara redan innan han tog examen till Agrotekniker. Han fick jobbet bland annat tack vare ett projekt som han gjorde under studietiden. Ett år senare trivs han fortfarande och utmanas i sin yrkesroll: – Jag utvecklas varje dag på jobbet.

Albin tog examen från Agroteknikerutbildningen på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara för snart ett år sedan. Han gjorde sin första LIA-period (Lärande i Arbete) på Swedish Agro. Det var bland annat genom sitt projekt som Albin drog till sig intresset från arbetsgivaren och blev anställd redan innan examen. Att arbeta som nybliven växtodlingssäljare på ett företag som är relativt nytt på marknaden är en utmaning. Men Albin tar sig an den utmaningen med engagemang och glädje.

– Att jobba med uppsökande försäljning är ett tufft jobb, men det är väldigt givande.

Det var LIA-perioderna som gjorde att utbildningen blev komplett för Albin. Under sin LIA, som är en form av praktikperiod, tog han fram ett projektarbete som han numera använder varje dag i sitt jobb. Projektet är en omfattande sammanställning av växtskydd som finns tillgängliga på svenska marknaden idag och hur de fungerar. Bland annat finns det information om karenstid, maxdos och resistensgrupper för respektive växtskydd.

– Jag använder det nästan dagligen i jobbet, berättar Albin.

En viktig faktor för att lyckas som växtodlingssäljare är att alltid vara tillgänglig. Kunden måste kunna nå dig och det är viktigt med återkoppling, menar Albin. Det är även viktigt att vara ödmjuk inför det faktum att det tar tid att komma in i rollen som växtodlingssäljare. Något som Albin försöker tänka på ofta:

– Man vill ju lära sig allt direkt, men det får ta tid.

Att det var växtodling som skulle vara fokuset med hans utbildning visste Albin direkt. Han läste alla valbara kurser som handlade om växtodling och fick coachning i rådgivning. I kombination med sin LIA, och projektet, blev agroteknikerutbildningen komplett menar Albin.

– Det går ju aldrig att förbereda sig till hundra procent för en specifik yrkesroll men utbildningen är definitivt en skjuts i rätt riktning, förklarar han.

 

Kontakt
Annelie Hüllert-Storm
072-2388702
annelie.hullert.storm@vgregion.se

Om Biologiska yrkeshögskolan i Skara
Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS) driver utbildning på YH-nivå inom djur, lantbruk och skog. BYS har sitt centrum i Skara men driver också utbildning på Axevalla Hästcentrum, Naturbruksskolan Svenljunga och på distans. Biologiska Yrkeshögskolan i Skara är en del av Naturbruksförvaltningen, Västra Götalandsregionen som bedriver utbildning på gymnasie-, vuxen- och yh-nivå samt utvecklingsverksamhet inom naturbruk på flera platser i regionen.


Bifogade filer

 Albin JohanssonKontakt


Sofie Liljegren

Presskontakt

sofie.liljegren@vgregion.se

070-0825669

Maria Kvarnmarker

Kommunikationschef

maria.kvarnmarker@vgregion.se

070-0823527