Hos Studio Västsvensk Konservering – SVK ­- i Gamlestaden pågår en spännande verksamhet: I de 2000 kvadratmeter stora lokalerna renoveras allt från antika kläder och marinarkeologiska fynd, till möbler och modern konst. Här finns Sveriges bredaste kompetens när det gäller konservering, med uppdrag från offentlig verksamhet, företag och privatpersoner. På torsdag, den 27 november, firar SVK 30-årsjubilieum och bjuder in till Öppet Hus, med möjlighet för alla intresserade att kika in i konservatorernas ateljéer och få en inblick i deras arbete.

De renoverar allt från sjödränkta galjonsfigurer till modernt måleri och många har nog lagt märke till att de bidragit till att statyerna Gustaf II Adolf och Poseidon i Göteborg fått en välbehövlig ansiktslyftning. På torsdag den 27 november firar Västarvets konservatorer på Studio Västsvensk Konservering 30 år och bjuder in till Öppet Hus mellan 15 och 18, då alla intresserade är välkomna att titta in i ateljéerna med Sveriges bredaste kompetens vad gäller konservering.

Från sjödränkta galjonsfigurer till porslin och böcker

I den gamla textilfabriken i Gamlestaden i Göteborg arbetar ett tjugotal konservatorer, med specialistkunskaper inom konservering av metall, trä, måleri, textil, sten, keramik, papper och arkeologiskt material. I de välanpassade ateljéerna finns avancerad teknisk utrustning för konservering och analys av alla typer av föremål: från arkeologiska fynd, till antika kläder, kyrkotextilier, porslin, möbler, konst och böcker. Syftet med verksamheten är att på bästa möjliga sätt bevara vårt gemensamma kulturarv till eftervärlden och det sker genom både konservering, restaurering och rådgivning. Ett aktuellt exempel är renoveringen av Gunnar Asplunds trettiotalsmöbler i Rådhuset.

-  För privatpersoner går det bra att kontakta oss om man vill komma hit med ett föremål. Det kan vara till exempel en litografi, en möbel eller en gammal brudklänning. Man är alltid välkommen att visa upp sitt föremål och att resonera med oss om vad man kan göra med det - lite som i antikrundan, säger Martin Ericson, som själv är papperskonservator och gärna visar och berättar om sitt arbete med att konservera och renovera allt från gamla böcker och kartor, till grafiska blad och skira akvareller.

Mycket att se under Öppet Hus-dagen

Under Öppet Hus-dagen den 27 november är alla intresserade välkomna att hälsa på och se hur konservatorernas arbete går till.

-  Ateljéerna är öppna och alla är välkomna att komma in och titta på föremålen och verktygen och fråga konservatorerna om arbetet, säger Martin Ericson. I huset finns mängder av spännande föremål, intygar han: Allt från sjödränkta, marinarkeologiska fynd - som gamla galjonsfigurer från bärgade skeppsvrak - i källaren, till utsökta textilier, skulptur, måleri och möbler i ateljéerna på fjärde våningen.

Kyrkor, fastighetsägare och privatpersoner bland kunderna

Martin och hans kollegor hoppas att många intresserade privatpersoner vill komma och titta närmare på deras verksamhet, men också företag och fastighetsägare.

-  Vi arbetar till exempel mycket med att renovera dekorationsmåleri i äldre fastigheter, berättar han. Andra uppdragsgivare är Svenska kyrkan, där vi gör inventeringar, vård- och underhållsplaner, åtgärdsprogram samt konservering av olika typer av kyrkliga inventarier.

Varmt välkomna till öppet hus hos Västarvets konservatorer på Studio Västsvensk Konservering!

Tid: Torsdagen den 27 november klockan 15-18

Plats: Studio Västsvensk Konservering, Gamlestadsvägen 2-4, Hus B2.

Ingen föranmälan behövs.

För frågor och mer information:

Martin Ericson, Studio Västsvensk Konservering, Västarvet

telefon 010-441 43 39

Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45