300 soliga dagar om året. Bördig jord och höjder på 200 - 1000 meter skapar perfekta förhållanden för Südtiroler Apfel SGB från Sydtyrolen. Idealiska miljöförhållanden och mångårigt kunnande. Mer än 7000 äppelbönder i Sydtyrolen/Südtirol odlar sina oftast små gårdar, 2,5 hektar i genomsnitt, med massor av odlingspassion, flit och hårt arbete. Lär känna deras arbete. Hur det pågår genom alla fyra säsongerna.

Frostbekämpning på våren

Arbetet är i gång, året om. På vintern beskärs träden och utrustningen underhålls. På våren ses träden noga till. Särskilt under den känsliga äppelblomningen så att bin kan pollinera dem. En sen och kall vår med temperaturer under noll kan orsaka frost- och köldskador på blommorna vilket minskar både kvaliteten och skördeuttaget. För att skydda odlingarna frostbekämpar man genom bevattning. Med en vattenspridare skapas ett skyddande lager av is på de känsliga knopparna som förhindrar dem från att frysa och skörden kan räddas.

 

Gallring och koll på skadeinsekter och sjukdomsangrepp på sommaren

Under sommaren undersöker odlarna fruktträden regelbundet förekomsten av skadedjur och nyttiga insekter. Överskott av frukt och frukt av sämre kvalitet gallras ut och grödorna vattnas regelbundet. Vid torka används droppbevattning. Vattningsmetoden är särskilt sparsam med resurser. Vattnet tillförs droppvis vid trädets rotsystem. Ingen onödig yta bevattnas och i princip ingen avdunstning sker. Fruktodlare i Sydtyrolen använder endast bekämpningsmedel som inte utgör någon risk för konsumenten och de som arbetar i fruktträdgårdarna. Endast produkter som bekämpar skadedjur, men som skyddar nyttiga insekter och andra former av djurliv, används.

 

Plockning på hösten när de är som mest arom- och smakrika

När så sommaren övergår i höst inleds den mest intensiva perioden. Förutom plockning ska jordprover tas till analys. Nya träd planteras och gamla grävas upp. Äpplena plockas. Försiktigt för hand, efter att först ha kontrollerats och har nått full mognad, först när stjälkarna släpper enkelt från träden. Det är då de är som mest arom- och smakrika. Äpplena lagras därefter och får gå i vintervila i kontrollerade atmosfärer, i utrymmen med låga syrenivåer och som sällan registrerar en temperatur över noll grader. Äpplena kan lagras under lång tid, upp till ett år.

 

Äpplen från Sydtyrolen har den europeiska kvalitetsmärkningen SGB

Südtiroler Apfel SGB är sedan 2005 godkänt av EU som en skyddad geografisk beteckning. Med 300 soldagar per år. Gott om vårregn och vanligtvis milda somrar och höst. Regionen erbjuder perfekta odlingsförhållanden för äpplen från 200 meter upp till 1000 meters höjd. Det unika klimatet i kombination med kontrollerad, naturlig, certifierad ekologisk odling ger Südtiroler Apfel sin typiska saftiga och krispiga kvalitet. För närvarande har 13 sorter SGB-märkningen: Braeburn, Elstar, Fuji, Royal Gala, Golden Delicious, Granny Smith, Idared, Morgenduft, Jonagold, Pinova, Red Delicious, Topaz och Winesap.The apples from South Tyrol have the European protection label SGB

 

Südtiroler Apfel SGB passar alltid lika bra. Till frukost, lunch, middag, aperitif eller som mellanmål.

 

Prova själv! Här hittar du recept på en härlig dessert:

 

Äppelpannacotta med mandelkrokant
Svårighetsgrad: medel – Tillagningstid: 25 minuter

Äppelpannacotta med mandelkrokant

 

INGREDIENSER FÖR 4 PERSONER

 

Till pannacottan:

400 ml grädde

75 g socker

8,5 g gelatin

200 ml vispad grädde

1 Vaniljstång

 

Till äppelkrämen:

4 Südtiroler Apfel SGB
(mogna Golden Delicious, Royal Gala)
skalade och urkärnade

100 g socker

200 ml vitt vin

 

Till mandelkrokanten:

100 g mandel

50 g socker

20 ml vatten


Fler recept och mer information om de europeiska kvalitetsmärkningarna från Sydtyrolen, Südtiroler Apfel SGB, Südtiroler Speck SGB och Stilfser SUB-ost finns på:www.europakvalitet.eu.

 

Presskontakt:

Ewa Brandt

Telefon: +46 70 830 06 77

E-post: ewa@mansson-brandt.com


Europa, där kvalitet hör hemma

Autentiska smaker från garanterade ursprung:

Vin Alto Adige DOC, Südtiroler Apfel SGB, Südtiroler Speck SGB, Stilfser SUB ost. 


 

Relaterade bilder



Kontakt


Ewa Brandt

Presskontakt

ewa@mansson-brandt.com

+46 708 300 677