Svenska Skidskyttelandslaget är nu på väg mot ett tre veckors långt och hårt läger i Frankrike.

På Lördag reser Sveriges skidskyttelandslag ner på ett tre veckor långt acklimatiseringsläger på hög höjd (1800 meter) i franska Pyrenéerna. Detta är ett led i förberedelserna för vinterns VM i Antholz/Anterselva, men också inför OS i Beijing som avgörs på motsvarande höjd 2022.

 - Vi har många aktiva som inte har någon större erfarenhet av höjd sedan tidigare, så detta är viktigt för oss inför kommande mästerskap. Tack vare stöd av Sveriges Olympiska Kommitté, Riksidrottsförbundet och Mittuniversitetet/Nationellt Vintersportcentrum får vi också möjlighet till flera typer av tester för att se hur vi acklimatiserar oss till höjden, säger våran nya landslagschef Anders Byström.

Font Romeu i franska Pyrenéerna är bland annat känt för att skidskyttefamiljen Fourcade vuxit upp, gått i skola och tränat i området. Byn ligger på 1800 meters höjd och har både rullskidbana och skjutvall – optimalt för skidskyttelandslaget. Alla aktiva i a-landslaget, 6 damer och 5 herrar, är friska och klara för lägret, som pågår i tre veckor. Med till Frankrike följer också utvecklingslandslagets Amanda Lundström, 20, som är en av flera lovande talanger i skidskytte-Sverige.

 -Det känns väldigt kul att Amanda får chansen att bidra på acklimatiseringslägret. Hon gjorde en riktigt bra säsong ifjol och vann guld på rullskidskytte-SM för några veckor sedan, så detta är en bra erfarenhet för henne inför framtiden, säger Byström.

Nationellt Vintersportcentrum finns med på plats i Font Romeu för att utföra tester (bland annat sömn, vätskebalans, återhämtning) på de aktiva, något som ska ge viktiga lärdomar till kommande mästerskap.

 -Vi har ett VM i Italien på höjd i vinter, och framför allt ett OS i Kina om två och ett halvt år, där vi vill vara förberedda till max. Acklimatisering på 1800 meters höjd är individuellt och därför gör vi många tester som ger åkarna individuell feedback. Intressant och spännande, säger Landslagschefen.

Träningen kommer mestadels bestå av rullskidåkning och löpning i de vackra omgivningarna, men också mountainbike och styrketräning. Laget ankommer Frankrike på lördagen och stannar till den 29 september.

 

 

Sverige - Världsledande inom skidskytte

Svenska Skidskytteförbundet arbetar för att bredda och popularisera skidskytte samt skapa förutsättningar för eliten att nå internationell toppklass. Vi verkar för ett aktivt ungdomsarbete, kombination av idrott och utbildning, utveckling av anläggningar, internationellt samarbete samt information och marknadsföring av svenskt skidskytte. Detta gör vi utifrån våra värderingar gemenskap, ärlighet, jämställdhet, kvalitet, utveckling och affärsmässighet. Ambitionen är att Sverige ska vara världsledande inom skidskytte. 


Ämnen

Sport

Taggar

Skidskytte

Kontakt


Håkan Blidberg

Marknads- och Kommunikationschef Skidskytteförbundet

hakan.blidberg@skidskytte.se

+46768442008

+46768442008

Jessica Bollnert

Pressansvarig för Världscupen i Östersund

jessica.bollnert@skidskytte.se

+47 926 96 058

Nicklas Olausson

Mediakoordinator Skidskytteförbundet

nicklas.olausson@skidskytte.se

070-3210251

Ella Alvin

Mediakoordinator Skidskytteförbundet

ellaalvin@hotmail.com

+46738096128

Rikard Grip

Generalsekreterare

rikard.grip@skidskytte.se