Trots att vintern och snön har lämnat plats för sommarmånaderna är skidskyttelandslagets vallateam i full gång med förberedelserna inför den kommande säsongen. Här berättar vallachef Kent Norell om hur arbetet ser ut och vilka förändringar som kommer att ske inför OS-vintern.

De svenska landslagsåkarna är i full gång med träningen inför den kommande OS-säsongen och på samma sätt är vallateamet igång med arbetet för att kunna leverera på en hög nivå under hela vintern.

– Vi har varit igång sedan början på april och huvudfokus fram till säsongsstarten är att testa nya skidor, vilket vi gör i tät dialog med skidtillverkarna för att hitta de snabbaste skidorna. En till två veckor varje månad är vi iväg och testar skidor, främst i Torsby skidtunnel, berättar Kent. 

Efter varje avslutad säsong och inför varje ny säsong är det vallateamets uppgift att ta fram så bra och träffsäkra metoder som möjligt för att säkerställa skidor i världsklass för det svenska skidskyttelandslaget. Inför säsongen 2021/22, där OS i Peking är den stora höjdpunkten, berättar Kent att förberedelserna har skiljt sig lite jämfört med arbetet inför tidigare OS-säsonger.

– Normalt sett hade vi haft väldigt mycket tester och data att gå på inför en OS-säsong, vilket inte har varit möjligt nu på grund av pandemin. Men optimalt sett så är vi på plats senast 10 dagar inför första tävlingen, för att kunna påbörja det stora jobbet med att optimera skidor och valla för just det klimat som är på platsen. Ju närmare första tävlingsdagen vi kommer ju mer smalnar vi sedan av oss i vårt arbete, men det är först efter första tävlingsdagen vi får ett tydligt svar på hur vi ligger till, berättar han.

I det svenska vallateamet under säsongen 2021/22 kommer, utöver Kent som vallachef, David Larsson, Olle Olsson Bad och Johan Wåhlström att finnas kvar från tidigare säsonger. Samtidigt står det nu klart att teamet förstärks av Christofer Rossi och Rikard Andreasson.

– Christofer har varit med oss under de tester vi har genomfört hittills och det känns väldigt bra, han kommer att bli en väldigt bra lagspelare i vårt team. Rikard känner jag sedan hans tid i längdlandslaget då vi har samarbetat sedan länge, och det känns naturligt att få in honom och hans kompetens. Innan säsongen drar igång så kommer teamet att utökas med ytterligare två personer, säger Kent.

Johan Wåhlström, fortsätter sitt arbete som utvecklingsansvarig i vallateamet. Han arbetar bland annat med projektet ”snabba, smala skidor” som är finansierat av SOK och knutet till snö- och skidlabbet vid Luleå Tekniska Universitet. Samarbetet utökas nu genom att Rikard Andreasson kompletterar Kent och Johan i detta utvecklingsarbete under sommarmånaderna.

Sverige - Världsledande inom skidskytte

Svenska Skidskytteförbundet arbetar för att bredda skidskytte genom starka regioner och föreningar i hela landet, popularisera skidskytte genom att arrangera hållbara evenemang i världsklass samt skapa förutsättningar för eliten att nå internationell toppklass. Vår vision är att Sverige ska vara världsledande inom skidskytte. 


Bifogade filer

 Kent Norell, vallachef


Ämnen

Vintersporter

Kontakt


Håkan Blidberg

Marknads- och Kommunikationschef Skidskytteförbundet

hakan.blidberg@skidskytte.se

+46768442008

+46768442008

Rikard Grip

Generalsekreterare

rikard.grip@skidskytte.se

Victor Agestam

Projektledare Skidskytteförbundet

victor.agestam@skidskytte.se

0767849485

Emma Höglund

Mediamanager och kommunikatör svenska skidskytteförbundet

emma.hoglund@skidskytte.se

+46761391220