Av de sju internationella mästerskap som svenska landslag inom Svenska Brukshundklubben ställt upp i har det inte blivit mindre än 5 guld, 3 silver och 2 brons samt en rad valörer i lagtävlingarna. Om hundsporten skulle jämställas med hästsporten i de olympiska spelen så skulle Sveriges medaljer vid OS i Rio i år kunnat fördubblas och lite till.

Första helgen i oktober tog Sverige guld i hundsporten mondioring. Detta är bara en i raden av Svenska framgångar på internationella hundmästerskap under 2016.

Framgångsåret började med att det svenska landslaget i lydnad tog lagbrons vid världsmästerskapen i Moskva i slutet av juni och sedan bara det bara fortsatt.

I de Nordiska mästerskapen där man tävlar i grenarna spår, sök, skydd, rapport och IPO (internationell prövningsordning) plockade Sveriges deltagare hem tre guld, två silver och två brons, utöver detta även lagmedaljer.

Sverige hade även deltagare med i världsmästerskapen för räddningshundar (IPO-R) där det blev individuellt guld i ruinsök och silver i ytsök. Landslaget tog även brons i ytsök när världsmästerskap för lag i IPO-R avgjordes tidigare i somras.

– Flera av dessa hundar ingår även i den internationella räddningsstyrkan och det känns tryggt att kunna skicka ut världsmästare i skarpt läge där det behövs, säger Barbro Olsson som är ansvarig för tävlingsverksamheten inom Svenska Brukshundklubben.

I helgen vann Sverige alltså ytterligare en guldmedalj, i mondioring. Därmed kan föraren Monica Andersson och hunden Emir des Plaines de Thiérache´s titulera sig världsmästare. Mondioring är en stor sport i  utlandet men blir en officiell gren i Sverige först 2017.

– Mondioring kommer att bli officiell tävlingsgren i Sverige 2017 och Svenska Brukshundklubben ser mycket fram emot införandet av den sporten, meddelar Barbro Olsson vidare.

Årets sista mästerskap är nordiska mästerskapen i lydnad som går av stapeln i Finland 10-11 december. Med lag-bronset från VM färskt i minnet, är såklart förväntningarna höga. Vi hoppas kunna avsluta detta fantastiska år minst lika bra som det började.

Frågor och vidare kontakt 

Barbro Olsson, sammankallande för Svenska Brukshundklubbens utskott för prov och tävling
barbro.olsson@brukshundklubben.se
0727-22 72 86

Bilder för nerladdning

http://brukshundklubben.se/files/5_tavling_utstallning/ipo_r/IPO_R_VM_2016_Sverige_vann_GULD_foto_AnneMarie_Melin.jpg

http://brukshundklubben.se/files/5_tavling_utstallning/mondioring/Monica_Andersson_och_Emir_des_Plaines_de_Thi%C3%A9rache%E2%80%98s_vann_VM_Mondioring_2016.jpg

 

Sammanställning av mästerskapen och placeringar

Mästerskap

Placering

Ekipage

VM i lydnad

Brons

Lag

Nordiska mästerskapen i skydd

Guld

 

Silver

 

Guld

Anna Linderlöf & Julle av Centaurus

Sverker Lindblad & Lindjax Jetson

Lag

Nordiska mästerskapen i spår

Guld

Pirjo Gustavsson & Memoars Rocket

Nordiska mästerskapen i rapport

Guld

 

Brons

 

Guld

Annika Hansson/Ronnie Hansson & Papaya

Ulrika/Tomas Hedberg & Isle Mountains Vatnajökull

Lag

Nordiska mästerskapen i sök

Brons

Jonny Lundqvist & Tonedos Amazing Rambo

Nordiska mästerskapen i IPO

Silver

Patrik Karlsson & Vandalens Kulan

Världsmästerskapen i IPO-R lag

Brons i ytsök

Lag

Världsmästerskapen i IPO-R individuellt

Guld i ruinsök

 

Silver i ytsök

AnneCharlotte Bengtsson & Odin

Jenniefer Ericsson & Troja

Världsmästerskap i mondioring

Guld

Monica Andersson & Emir des Plaines de Thiérache's

IPO-VM

Ingen pallplacering

 

IPO-FH

Ingen pallplacering

 

Nordiska mästerskapen i lydnad

10-11 december 2016

 

 

Mer information

Mer information om Svenska Brukshundklubben och respektive gren hittar du på: http://brukshundklubben.se/tavling-utstallning/

Länkar till samtliga mästerskaps hemsidor med resultatlistor hittar du på: http://brukshundklubben.se/tavling-utstallning/masterskap/

 
Svenska Brukshundklubben är en ideell medlemsorganisation, specialklubb i Svenska Kennelklubben (SKK) och frivillig försvarsorganisation. Vi har utbildat hundar och förare sedan 1918. Svenska Brukshundklubben har idag runt 60 000 medlemmar, närmare 300 lokala klubbar runt om i landet och avelsansvar för ett tjugotal brukshundraser. Våra medlemmar tränar, tävlar och arrangerar aktiviteter som agility, rallylydnad, bruksprov med spår, sök, rapport och patrull, IPO, IPO-R, lydnad, patrullhundar, räddningshundar, utställningar, kurser för hundägare och långsiktiga avelsarbeten.


Kontakt


Sanna Ameln

Kommunikationsansvarig

sanna.ameln@brukshundklubben.se

08-505 875 14

0732-016116

Therese Palm

Generalsekreterare

therese.palm@brukshundklubben.se

08-505 875 00

08-505 875 01