Den 21-25 maj är det dags för Cellprovsveckan där barnmorskemottagningarna uppmärksammar hur viktigt det är att ta cellprov när man blir kallad. Sedan årsskiftet är gynekologisk cellprovtagning gratis för alla. Målet med satsningen är att nå ut till de personer som inte kommer på sina kallade besök.

Gynekologisk cellprovskontroll ger ett mycket gott skydd mot utveckling av cancer i livmoderhalsen. Om cellförändringar upptäcks i god tid kan de behandlas innan de hunnit utvecklas till cancer. Cellprovtagning räddar liv! Cellförändringar i livmoderhalsen utvecklas långsamt. Förändringarna känns inte och märks inte. Det är därför viktigt att gå på flera kontroller i livet.

– Att gå varje gång du blir kallad ger ett bra skydd mot livmoderhalscancer. Risken minskar med 90 procent. Det gäller alla som har en livmodertapp, oavsett könsidentitet eller sexuell praktik, säger Mia Westlund, barnmorska och utvecklingsledare vid Regionalt cancercentrum väst.

Cellprovsveckan 21 – 25 maj

Närhälsan lanserade tidigare i år en vårdbuss som går under namnet SRHR-bussen och kommer att användas under Cellprovsveckan. I den nya bussen finns bredare dörrar, handikapptoalett samt ramp för rullstol.

Cellprovsbussen åker på turné till olika platser i Västra Götaland och alla barnmorskemottagningar gör en särskild insats för att informera om vikten av att ta cellprov.  Barnmorskor och doulor kommer att finnas på plats vid bussen för att dela ut information om vikten av att ta cellprov samt besvara frågor från befolkningen.

På spårvagnar och bussar i Göteborgsområdet kommer det att sitta uppe affischer under vecka 20-21 för att uppmärksamma att Cellprov räddar liv. Under cellprovsveckan kommer besökare vid regionens mottagningar att få information om gynekologisk cellprovtagning, ta reda på om det är dags för tidsbokning eller göra ett quiz.

Cellprovsbussens turnéplan och öppettider:

Måndag 21/5: Lilla Edet, utanför kommunhuset vid busstationen kl. 10-18

Tisdag 22/5: Skövde, Hertig Johans torg kl. 10-18

Onsdag 23/5: Frölunda Torg, utanför 7-Eleven kl. 10-18

Torsdag 24/5: Partille Åtorget, utanför Willy´s kl. 10-18

Fredag 25/5: Angereds Torg, utanför Netto kl. 10-18

Cellprov räddar liv

Det svenska screeningprogrammet mot livmoderhalscancer har bidragit till att minska sjukdomen kraftigt. Trots det insjuknar 500 personer i Sverige varje år och av dessa avlider ungefär 150 i sjukdomen. De flesta av dem har inte tagit cellprov. Genom regelbunden cellprovtagning kan man upptäcka cellprovsförändringar i tid och behandla dem innan de utvecklas till cancer.

Det är viktigt att även du som har vaccinerat dig mot HPV (humant papillomvirus) går på cellprovskontroll varje gång du blir kallad.

Vaccin ger inte ett hundraprocentigt skydd mot livmoderhalscancer även om det är ett bra komplement till cellprovskontrollerna.

Cellprovsveckan är ett samarbetsprojekt mellan Västra Götalandsregionen, Regionalt cancercentrum väst och Kunskapscentrum för Jämlik vård.

För mer information: 1177.se och www.cellprov.se

Kontaktpersoner:

Regionalt:

Mia Westlund, barnmorska och utvecklingsledare Cervixcancerprevention, Regionalt cancercentrum väst, mia.westlund@rccvast.se, Tel: 0722-12 67 00

Lokalt:

Skaraborg
Anna-Carin Forsman
Mobil: 0703-818548
anna-karin.forsman@vgregion.se

Göteborg
Linnéa Swanson
Mobil: 0703-43 92 75
linnea.swanson@vgregion.se

Södra Bohulän
Ulrika Bjällmark                         
Mobil: 070-952 73 55
ulrika.bjallmark@vgregion.se

Södra Älvsborg
Anna Brauer
Mobil: 070-0206027
anna.brauer@vgregion.se

Fyrbodal
Annika Olesen
Mobil: 072-454 85 90
annica.olesen@vgregion.se
 

Kontakt


Victor Friberg

Presskommunikatör

victor.friberg@vgregion.se

0722-015549

Anders Wikstrand

Kommunikatör

anders.wikstrand@vgregion.se

076-831 32 85