Allt som tänkas kan. 29 ingångar till vetenskapens villkor

Riksbankens Jubileumsfonds årsbok 2010, Allt som tänkas kan, saluterar vetenskapen i sig. Bokens texter vrider sig kring forskningens villkor i stort och smått, från reflekterande vetenskapshistoria till framåtblickande forskningspolitik, från tangentbordskoreografi till universitetsrevolutioner. Men det är inte någon okritisk hyllning till forskarhjältar –och inte någon klagosång om mera anslag.

Redaktör för årsboken är Marie Cronqvist, som härmed avslutar ett treårigt uppdrag.

– Redan från början tänkte jag att en av böckerna skulle ha ett tema som plockade upp forskningspolitiska och vetenskapshistoriska perspektiv. Det är angeläget för alla forskare att läsa om, samtidigt ville jag inte att temat i första hand skulle präglas av kronor och ören utan av forskningens andra villkor. Hur uppkommer en idé? Vad är akademisk frihet? Vad innebär förändringarna i det digitala kunskapssamhället för hur vetenskap bedrivs? Hur har vi genom tiderna sett på olika akademiska titlar?

Allt som tänkas kan. 29 ingångar till vetenskapens villkor Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfonds årsbok 2010

Medverkande: Li Bennich-Björkman, Henrik Björck, David Dunér, Lena Johannesson, Lisbeth Larsson, Lotten Gustafsson Reinius, Pelle Snickars, Sven Widmalm och Eva Österberg

Redaktör: Marie Cronqvist

Illustrationer och formgivning: Johan Laserna

Trådhäftat mjukband med transparent skyddsomslag. 168 sidor. ISBN 978-91-7061-083-7

Bokhandelspris: från ca 100 kr

Utgivningsdag: 10 december 2010

Kontakt RJ: Jenny Björkman jenny.bjorkman@rj.se 08-50 62 64 33

Kontakt Makadam förlag: Tove Marling Kallrén tove@makadambok.se 08-645 10 52Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond (RJ) är en fristående stiftelse som har till ändamål att främja och understödja humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning.


Kontakt


Hanna Köllerström

Kommunikationsansvarig

hanna.kollerstrom@rj.se

08 506 26 435