Fanny Hultman får 2017 års Ted Gärdestad-stipendium, som administreras och delas ut av Sami. - Det här är viktigare för mig än vad man kanske förstå, säger hon. Stipendiet delas ut under en ceremoni på Berwaldhallen den 27 maj.

Fanny Hultman är låtskrivare, sångare och producent, och har bland annat fått en del uppmärksamhet för sina låtar ”Duktig” och ”Silvana”.

- Musikbranschen är väldigt ensam, man gör det för sin egen skull. Sitter ensam i studion. Att någon annan tycker det man gör är värdefullt – det är fett nice. Det gör att man orkar fortsätta pusha, säger Fanny Hultman.

Ted Gärdestad-stipendiet instiftades av Teds bror Kenneth Gärdestad och musikern och låtskrivaren Janne Schaffer strax efter Ted Gärdestads bortgång 1997. Syftet är att uppmuntra unga svenska låtskrivare.

I dagarna blev Ted och Kenneth Gärdestad invalda i Swedish Music Hall of Fame, vilket ytterligare understryker deras bidrag till den svenska musikskatten.

- Första gången jag hörde Teds musik tyckte jag att den stod ut och var originell. Fanny representerar precis samma sak: bra musik, texter och musik som sitter ihop – och en originalitet. Att hon dessutom är frispråkig och provokativ har jag inga problem med, tvärtom. Det behövs i dessa tider, speciellt att en kvinna gör det, säger Janne Schaffer.

Stipendiet har delats ut sedan 1999 och ges till svenska låtskrivare och artister under 25 år. Prissumman är i år 40 000 kronor. Det var Janne Schaffer själv som gav Fanny Hultman beskedet att hon tilldelats stipendiet.

- Janne Schaffer ringde mig. Bara det är ju konstigt. Min pappa har alltid gillat honom, och så ringde han bara sådär. Sen började det gå upp för mig vad det hela handlade om och då började jag typ fnissa. Men sen blev jag bara mer och mer peppad.

Stipendiet kommer att delas ut under en hyllningskonsert för Ted och Kenneth Gärdestad i Berwaldhallen i Stockholm den 27 maj.

SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) bevakar artister och musikers rättigheter inom ramen för både svensk och internationell lagstiftning. SAMI representerar över 40 000 artister och musiker, både nationellt och internationellt, och samlar in upphovsrättslig ersättning till medlemmarna när deras musik framförs offentligt. Bara i Sverige betalar cirka 40 000 musikanvändare för att få använda musik i sin verksamhet. Internationellt har SAMI 62 avtal i 50 länder, vilket gör SAMI till den organisation som har högst antal aktiva avtal för artister och musiker över hela världen. SAMI arbetar ständigt för att förbättra effektiviteten och noggrannheten i insamlingen för att öka intäkterna för utövande såväl i Sverige som internationellt.

www.sami.se
Kontakt


Ninni Grufvman

Pressansvarig

ninni.grufvman@sami.se

08 453 34 52

0730 22 39 39