Flera thailändska medier rapporterar om att landets regering planerar att häva det tioåriga förbudet mot att exportera elefanter. Somsak Soonthornnawaphat, som är kampanjansvarig på World Animal Protection Thailand, säger:

“Vi är helt emot den thailändska regeringens förslag om att häva förbudet mot export av elefanter. För tio år sedan tog Thailand det hyllade förbudet mot att exportera dessa utrotningshotade djur. De gjorde det för att skydda elefanterna från dåliga förhållanden utomlands.

Även om det nya förslaget skulle gälla enbart avlade och registrerade elefanter skulle det medföra stor stress och lidande för dessa majestätiska djur, både under transporten och på deras nya destination. Det kan också bidra till den illegala jakten på vilda elefanter.

Thailands elefanter I fångenskap har lidit tillräckligt. Många har fått grym träning som gjort dem tillräckligt undergivna för turistattraktioner och föreställningar. Det absolut sista vi vill utsätta dem för är långa, stressande transporter runt jorden och olämpliga nya hem i och kalla det ”forskning och diplomati”. Dessa djur hör hemma i det vilda och när det inte är möjligt, i en elefantvänlig anläggning."Vi är en av världens största djurskyddsorganisationer och arbetar målinriktat för att stoppa djurplågeri i hela världen. Vi har samarbete med organisationer, företag och enskilda runt hela världen och är rådgivare åt FN, EU, regeringar och myndigheter. Vi är insatta i djurskyddsfrågor, såväl i Sverige som globalt. Våra arbetsområden är djur i samhällen, främst hemlösa hundar och arbetsdjur, lantbruksdjur, katastrofdrabbade djur och vilda djur.


Kontakt


Lise-Lott Alsenius

Presskontakt

lise-lottalsenius@worldanimalprotection.se

08-617 79 72

070-397 21 33

Roger Pettersson

Generalsekreterare

rogerpettersson@worldanimalprotection.se

070-217 21 33

Julia Engqvist

Kampanjansvarig

Juliaengqvist@worldanimalprotection.se

08-6177970

08-6177975

706142133