Slöjd och drag har många gemensamma nämnare – som skaparlust, överdåd och smarta lösningar för ett snyggt slutresultat. Nu på söndag finns chansen för barn att skapa glittriga och glamorösa drömoutfits tillsammans med skickliga dragqueens i The Drag Up på West Pride. – Har slöjd och drag träffats tidigare? Inte vad jag vet, men det kan bara bli fantastiskt, säger Hillevi Skoglund, hemslöjdskonsulent i Västarvet.

 

De flesta vuxna kan känna att det behövs lite mer glam och glamour, lite mer drag och drag i livet istället för knäckebröd och saker som måste göras. Vad många vuxna inte vet är att detsamma gäller för barn. Vetenskapliga undersökningar på ett institut i Schweiz visar att barn som inte vill gå och lägga sig i 88 procent av fallen beror på att de vill vara uppe och festa istället. Och i workshoppen The Drag Up på söndag finns gott om möjligheter till just det här - det blir en dag tillägnad glamour och barns lagliga rätt att ha kul och leva drömliv. 

Syr sina egna kläder

För arrangemanget står Västarvets hemslöjdskonsulenter tillsammans med West Pride och Göteborgs kulturkalas och det är Christer Hagström och Marcus Brenker från drag show-gruppen Campari Camping- Swedish Drag Mafia som leder workshoppen. Gruppen har stor erfarenhet av att tillverka just drömoutfits och Christer Hagström är dessutom utbildad sömmerska och en av de bästa i landet när det gäller att skapa dragshow-kläder.

– Vi kommer att guida barnen i tygerna och paljetternas tecken och hjälpa till att göra barnens kläder så glittriga som bara möjligt, säger Marcus Brenker.

Slöjd + drag = sant

Vad är det då som förenar slöjd och drag? En hel del, enligt Västarvets hemslöjdskonsulent Hillevi Skoglund!

– Slöjd är självständighet, slughet och smarta lösningar. Slöjd är folkkonst, mönsterrikedom och hantverksskicklighet. Allt detta gäller också för drag-scenen. Minsta gemensamma nämnare är kreativitet och överdåd.

Marcus Brenker ser också en tydlig koppling mellan slöjd och drag:

– För mig handlar det om skapandet, att våga gå utanför ramarna och komma på olika lösningar för att utvecklas och prova nytt. Vi syr alla våra kläder själv och det är en del av helheten som dragqueen.

Glammigare liv

För vuxna är valet fritt när det gäller att ta på sig något glittrigt och glammigt med tyll och paljetter. Barn har inte alltid samma valmöjlighet eftersom många föräldrar tvekar inför att låta favoriterna från utklädningslådan vara på utanför hemmets väggar.

– Vi vill se till att även barn får mer glamour i sina liv - inte bara vuxna. Dessutom vill vi att det ska vara kul, säger Marcus Brenker.

Tält med tyll och paljetter

Och förutsättningarna finns definitivt där under workshoppen på söndag.

– Vi har laddat ett tält på Westpride med det blankaste och vackraste vi kunde hitta, med handledare i stilettklack och med saxen i redo. Vissa dagar är kallnat kaffe, denna är äppeldryck med ciderkaraktär. Det är lyx enligt mig, säger Hillevi Skoglund.

Det går bra att ta med ett plagg att göra om eller att komma till tältet och skapa en helt ny kreation med hjälp av de som sätter GLAM i glamour. Eller som Lady Gaga skulle ha uttryckt det: Don’t be a drag – just be a queen!

Tid och plats

11 juni 13.00–18.00

Programnummer: #373

Lokalens tillgänglighet: Tillgänglig for rullstol/permobil. Har stortoalett.

Arrangör: West Pride, Göteborgs Kulturkalas, Västarvet

Adress: Regnbågsparken, Bältesspännarparken

The Drag Up kommer också att genomföras i samband med Barnens Kulturkalas senare i sommar.

Vill du göra en intervju eller fråga något? Kontakta:

Marcus Brenker, 
Campari Camping
Mobil: 0707684087

Maria Claesson,
hemslöjdskonsulent Västarvet
Tel: +46 (0)10-441 43 55
Mobil: +46 (0)706626807
E-post: maria.a.claesson@vgregion.se

 Hillevi Skoglund, 
hemslöjdskonsulent Västarvet
Tfn: 010-441 41 53
Mobil: 0706-62 68 02
E-post: hillevi.skoglund@vgregion.se

Västarvet är en regional resurs i Västra Götaland. Vi gör natur- och kulturarvet levande och tillgängligt. Genom kunskap, utveckling och samverkan bidrar vi till ett hållbart samhälle. Västarvet är en del av Västra Götalandsregionen.

Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45