Folkhälsomyndigheten föreskriver, med stöd av smittskyddsförordningen, att restauranger, barer och caféer ska vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19. Timråföretagen har ställt om och gjort ett bra jobb. Det visar miljö- och byggkontorets inspektioner.

Företagen sköter sig jättebra och de har sett till att ge kunderna förutsättningarna för att minimera sprittspridningen, säger miljöinspektör Marie Nordlander, Timrå kommun.

Åtgärder för att minska risk för smittspridning

Enligt Folkhälsomyndighetens föreskrifter ska restauranger och caféer vidta följande åtgärder:

  • Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.
  • Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord. Personal ska bära ut beställningarna.
  • Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge det inte leder till trängsel eller köer.
  • Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.

Hittills har 16 olika restauranger och caféer runt om i kommunen inspekterats. Bland annat har man sett över skyltning, markeringar, dukningar och möjlighet till att tvätta händerna.

Jag är mycket imponerad över hur förtagen så snabbt anpassat verksamheten utifrån föreskriften. Den stora utmaningen återstår - nu är det upp till gästerna att följa företagens instruktioner då det inte bara är företagens ansvar, utan var och ens ansvar, avslutar Marie Nordlander.

Mer information: Marie Nordland, miljöinspektör, telefonnummer: 060-16 33 85


Timrå ligger vid kusten mitt i Sverige, mellan två städer med ett perfekt samspel av hav, skog, berg och vildmark. Här finns landsbygd, industrier och ett växande näringsliv. Här finns plats för upplevelser, äventyr eller bara lugn och ro med ett bekvämt avstånd till shopping och nöjen.


Besök gärna på hemsida, http://www.timra.se

För mer information, besök gärna vårt pressrum, http://www.pressmachine.se/pressroom/view/timra-kommunKontakt


Marie Zetterlund

Kommunikations- och marknadsansvarig

marie.zetterlund@timra.se

060 - 16 34 22

070 - 191 65 00

Malin Hasselmalm

Kommunikatör

malin.hasselmalm@timra.se

060-163100

Lisa Källberg

Kommunikatör, barn- och utbildningsförvaltningen

lisa.kallberg@timra.se

060-16 31 00

070-208 22 89