Östra hälso- och sjukvårdsnämnden har utsett Träffpunkten Undenäs i Karlsborgs kommun till vinnare av 2020 års folkhälsopris på 30 000 kronor. Årets folkhälsopris delas ut till en verksamhet som arbetat främjande och förebyggande för att motverka eller minska effekterna av covid-19.

Träffpunkten i Undenäs får priset med följande motivering: "Träffpunkten i Undenäs är exempel på en verksamhet som har ställt om istället för att ställa in. De har under rådande pandemi ändrat arbetssätt, anpassat öppettider, gjort förändringar i sin verksamhet och vidtagit nödvändiga säkerhetsåtgärder. Samtidigt har de haft de äldres bästa och hälsa i fokus. I en tid där besök och umgänge minskar är det lätt att förstå att Träffpunkten, med dess medarbetare och samverkanspartners, är en ljusglimt i tillvaron och ger äldre i Undenäs den samvaro och trivsel vi alla behöver!”

- Träffpunkten har visat hur man kan arbeta förebyggande för att främja folkhälsan på ett sätt som kommer många till del, säger Gunilla Druve Jansson, ordförande i östra hälso- och sjukvårdsnämnden.

Öppen mötesplats

Undenäs ligger två mil från Karlsborg. Här bor cirka 300 personer. Många är äldre och lever isolerat. Träffpunkten är en öppen mötesplats för seniorer. De allra flesta som kommer hit är över 80 år.

- Vi fikar, pratar, pysslar, lagar mat och odlar. En del tycker om att väva och då kan de komma hit och göra det, berättar Madelaine Larsson som är föreståndare på Träffpunkten.

- Ibland ordnar vi underhållning. Men framför allt är det en social gemenskap för många som är ensamma och kanske har sina anhöriga långt bort. De har roligt tillsammans och bryr sig om varandra. För anhöriga är det tryggt att veta att de äldre har något meningsfullt att göra och får träffa andra människor.

Anpassat verksamheten

Liksom många andra verksamheter stängde Träffpunkten när corona bröt ut i våras, men i maj var verksamheten igång igen anpassad efter Folkhälsomyndighetens restriktioner.

- Vi delade in besökarna i grupper två och två så att de kunde sitta i olika rum, en del inne och en del ute. Vi satte upp handspritstationer och alla besökare bär visir. Även kommunens ansvariga sjuksköterska var involverad och såg till så att allt var säkert. Efter stängningen i november ordnade vi så att vi kunde träffas max åtta personer, berättar Madelaine.

I november stängde Träffpunkten helt men då gör Madelaine hembesök i stället.

- Jag går ut och går med dem eller kommer hem med matkassar, berättar hon. Nu inför jul delar vi ut julpåsar.

En eloge till besökarna

- Vi är väldigt glada och stolta över att ha fått priset, säger Marie-Anne Karlsson som är enhetschef för Träffpunkterna i Karlsborgs kommun. Jag vill verkligen ge en eloge till personalen och till alla besökare som anpassat sig efter de nya omständigheterna.

- Nu får vi vänta ut pandemin men sedan ska de äldre få vara med och bestämma hur vi ska använda prispengarna. De längtar efter att få komma ut lite så det kan bli någon utflykt eller en festmiddag, avslutar Marie-Anne.

Kontakt: Gunilla Druve Jansson, ordförande i östra hälso- och sjukvårdsnämnden, 0707-7995183, Marie-Anne Karlsson, enhetschef Träffpunkten Undenäs, 0505-170 17, Madelaine Larsson, föreståndare Träffpunkten Undenäs, 0505 – 170 65

Östra hälso- och sjukvårdsnämnden är en av fem hälso- och sjukvårdsnämnder i Västra Götalandsregionen. Nämnden företräder dig som bor i Essunga, Falköping, Grästorp, Gullspång, Götene, Hjo, Karlsborg, Lidköping, Mariestad, Skara, Skövde, Tibro, Tidaholm,Töreboda och Vara.

Nämnden ansvarar för att göra behovsanalyser och prioriteringar. Kunskapen om vilka behov befolkningen har styr nämndens beställningar och avtal om primärvård, tandvård, sjukhusvård, folkhälsoinsatser och insatser för personer med funktionsnedsättning.

Ett viktigt uppdrag är att föra en dialog med dig som invånare för att öka förutsättningarna för demokratiskt inflytande.

http://www.vgregion.se/ostrahsn


Kontakt


Västra Götalandsregionens presstjänst

https://www.vgregion.se/aktuellt/press/

presstjansten@vgregion.se

010-441 41 99

Björn Johansson

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se

Anna Liljenberg

Presschef

presstjansten@vgregion.se

Anders Sandahl

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se

Patrik Rosell

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se