Dirigent – Kultur i Västs dirigentkurs för tjejer – vann Västra Götalandsregionens jämställdhetspris 2015. Nu går prispengarna tillbaka till en av deltagarna, Klara Stirner. Hon är tonsättare och har fått i uppdrag att skriva ett stycke för sinfonietta. Verket ska också användas i nästa omgång av dirigentkursen.

– Det här känns som ett klockrent sätt att använda prispengarna på. Deltagarna i Dirigent har efterfrågat repertoar av kvinnliga tonsättare. Här erbjuder vi deltagarna i nästa kursomgång, som startar hösten 2017, att arbeta med helt ny musik, där de också har möjlighet att ställa frågor till komponisten. Samtidigt lyfter vi en av våra tidigare deltagare, säger Anette Andersson Huber, producent för Dirigent.

Det är 23-åriga Klara Stirner från Göteborg som fått uppdraget som innebär att skriva ett stycke för sinfonietta på ungefär sex minuter. Hon debuterade redan som 19-åring då hennes stycke The Sea framfördes av Gävle Symfoniorkester. Debuten hyllades, bland annat av den etablerade kompositören Mattias Lysell, som beskriver Klara Stirner som en mycket begåvad ung kompositör med ett starkt eget uttryck.

– Jag har alltid inspirerats av naturen och havet. Det är viktigt för mig. Men mitt signum är att skriva organiskt, i ett flöde, utan för mycket upprepningar.

Musikaliska inspirationskällor är bland andra den franska kvinnliga kompositören Germaine Tallieferre och jazzpianisten Brad Mehldau.

– Och just nu lyssnar jag mycket på Hindemith. Det är en sån period. Men det tror jag inte kommer att höras i verket.

Klara Stirners verk ska vara färdigt i juni nästa år. Prissumman som används till beställningsverket är på 25 000 kronor. Västra Götalandsregionens jämställdhetspris delades ut till Kultur i Väst i februari 2016. Läs mer här...

(Bild: Klara Stirner är en av de tidigare deltagarna i Kultur i Västs dirigentkurs för tjejer. Nu skriver hon ett beställningsverk för sinfonietta. Foto: Peter Lloyd)

www.kulturivast.se/dirigent

Kultur i Väst

Kultur i Väst är en av Västra Götalandsregionens kulturförvaltningar och vi får vårt uppdrag från kulturnämnden. Grunden i vårt arbete handlar om att stärka konsten och kulturen, samt att öka kunskapen om de positiva effekter kulturen har i samhället. För att kunna åstadkomma det, samarbetar vi med andra aktörer, regionalt, nationellt och internationellt. Läs mer på kulturivast.se


Bifogade filer

 Klara Stirner webbKontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45