Den 11 april inleds en demokrativecka på Kalmar kommuns fritidsgårdar och ungdomshuset UNIK. På temat demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter kommer ungdomar ges möjlighet att utforska frågor kring delaktighet, inkludering och påverkan i samhället. Sveriges Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér inviger veckan på den genussmarta fritidsgården i Smedby.

Hur kan unga påverka sitt samhälle? Vilken makt har konst och musik och vad innebär det att vara ung och delaktig i samhällsfrågor? Demokrativeckan kommer ge utrymme för unga att lära sig mer om hur de kan öka sin delaktighet och diskutera kring frågor om demokrati och makt. Temaveckan pågår till lördag och är en del i kommunens arbete med att ge ungdomar förutsättningar att delta i de sammanhang som formar det samhälle de lever i.

Program:

Måndag 11 april

Kl. 14:00–14:45 Invigning av veckan med rundvandring och visning av den senaste genussmarta fritidsgården i Smedby, barn- äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér medverkar i samband med sitt besök i Kalmar/Öland.

Tisdag – onsdag, 12–13 april

Aktiviteter på fritidsgårdarna och UNIK på temat demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter genom samtal, konst och musik m.m.

Torsdag 14 april

Kl. 17:00–20:00 Skaka Oms konferens om ungas önskningar kring delaktighet, inkludering och påverkan i samhället. Plats: Unik.

Fredag 15 april

Kl. 15:00–18:00 Politikerfika med Drop In på UNIK, här får Kalmars ungdomar och unga politiker chansen att träffas och prata om det som engagerar dem, som är viktigt och lära känna varandra över en fika. Kalmar Ungdomsråd är medarrangörer.

Lördag 16 april

Kl. 15:00 på UNIK, invigning av de mobila graffittiväggarna. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Marianne Dahlberg deltar. Sveriges Ungdomsråd (SVUNG) finns på plats på UNIK under dagen för att inspirera unga och lära ut hur unga kan organisera sig och öka delaktigheten i samhället. Kalmar Ungdomsråd är medarrangörer.

Kontakt:

Sophia Sundlin, Ungdomsombud Ung i Kalmar

0480-45 01 67

sophia.sundlin@kalmar.seKalmar är en av Sveriges mest historiskt intressanta städer belägen i en region som har framtiden för sig. Vi är en av landets yngsta universitetsstäder och rankas år efter år i den absoluta Sverigetoppen när Reseguiden listar årets sommarstäder. Vill man se världen finns regionens flygplats här med flera dagliga avgångar till Stockholm och en omfattande chartertrafik. Vi har direkttåg till Malmö/Köpenhamn och Göteborg samt många avgångar också mot Stockholm. På sommaren passerar alla som ska till och från Öland vår vackra stad.


Kontakt


Christina Bringfors-Dahlgren

Kommunikationschef

christina.bringfors-dahlgren@kalmar.se

0480-45 00 00

0480-45 00 36

072-740 82 41