Nymålad banderoll inför marschen den 8:e september, då unga i Göteborg mobiliserar för klimatet. Fotograf/Källa: Riley O'Flynn

Den 8:e september är en global aktionsdag för miljörörelsen. Över hela världen anordnas aktioner för att uppmärksamma klimatförändringarna och kräva 100% omställning till förnybar energi för alla. I Göteborg anordnar unga en klimatmarsch och en namninsamling som kräver solpaneler på alla Göteborgs Stads byggnader.

Initiativet kom från en grupp som kallar sig Solcellskapet, med unga medlemmar ur organisationerna PUSH Sverige och Jordens Vänner. Det lokala kravet med manifestationen är att sätta solpaneler på Göteborgs Stads alla byggnader inom nästa mandatperiod. Redan 2017 tog kommunfullmäktige beslut om att sätta solpaneler på vissa byggnader, men då bara på taken. Solcellskapet tycker detta är otillräckligt, och dessutom går det för långsamt.

-     Vi ser att det finns en massa utrymme som inte nyttjas. Vi vill att Göteborg Stad går i bräschen för en 100% omställning till förnybar energi. Det är viktigt att politikerna tar sitt ansvar för vår framtid, det är bråttom nu, säger Thao Van, gymnasieelev och en av initiativtagarna.

Forskningen visar att Sverige måste minska sina utsläpp med ca 15% per år och år 2035 vara helt fossilfritt om vi ska nå målet fastställt i Parisavtalet. Därför behöver omställningen till ren energi gå snabbare, och Solcellskapet vill se Göteborgs Stad agera som en stad i framkant.

-     Klimatforskningen talar sitt tydliga språk, det behövs en snabb omställning och de här frågorna behöver tas på allvar NU. Vår framtid väntar inte, vi unga vill kunna förvänta oss en ljus sådan, säger Julia Lönnqvist, en av initiativtagarna.

 

Information om marschen i Göteborg:

Lör 8 september. Samling i parken utanför Lorensbergsteatern kl. 13.30, avgång mot Gustav Adolfs torg 14.00 där det blir scenprogram med tal och musik.

Namninsamling i samband med demon:

Krav: Solceller på Göteborgs stads alla byggnader! Skriv under här:

https://actionnetwork.org/petitions/solceller-i-gbg-nu

 

Plakatverkstad inför marschen:

Tis 4 september på Jordens Vänners kanslilokaler, Nedre Fogelbergsgatan 4 i Göteborg.

Lista på alla marscher runt om i Sverige:

http://www.jordensvanner.se/2018/global-aktionsdag-klimatet

Arrangörer:

PUSH Sverige - Plattformen där unga samarbetar för hållbarhet.

Vi verkar för en enad ung rörelse för hållbarhet och en stark ung röst i hållbarhetsdebatten! www.pushsverige.se

Jordens Vänner Miljörörelsens radikala röst som arbetar för miljö och solidaritet. www.jordensvanner.se

Presskontakt:

Gabriela Velasquez, kommunikatör

gabriela@jordensvanner.se

072- 320 3592

 

Kontakt talespersoner:

Thao Van
073 658 9383
vha738@gmail.com

Julia Lönnqvist:
0707 99 17 11
julia.lonnqvist@gmail.com

 Jordens Vänner är en partipolitiskt och religiöst obunden icke vinstdrivande organisation som arbetar för miljö och solidaritet. Organisationen verkar för en rättvis fördelning av jordens resurser, för fred samt ett ekologiskt hållbart och mänskligt samhälle där djur omfattas av hänsyn, medkänsla och respekt. Vi värnar om demokrati, folkrörelsesamarbete, jämlikhet mellan könen och kulturell mångfald.


Kontakt