Den 9 oktober kommer Åsa Larsson från Viralgranskaren att besöka samtliga elever i åk 8 på Södermöreskolan. Viralgranskaren är en avdelning på nyhetstidningen Metro, som faktagranskar nyheter och historier som får stor spridning i sociala medier. De har avslöjat många felaktiga historier. Viralgranskaren grundades år 2014 och har belönats med Stora journalistpriset, utmärkelsen Årets folkbildare och Sociala medier-priset. 2018 gavs ”Viralgranskarens handbok” ut. De har även skapat ”Lilla viralgranskaren: lärarhandledning i källkritik” samt lanserat Källkritikens dag den 13 mars.

Veckan efter, tisdag den 15/10, får samma elever i åk 8 besök av Matilda Tonentschuk och Johanna Wanner. De kommer från den ideella föreningen Kumulus i Kalmar län. Kumulus är projektägare till We Stand App, ett projekt som vill ”skapa ett schysstare klimat på nätet för unga”. De håller i workshops och har lanserat appen We Stand App. Matilda och Johanna kommer att hålla i en workshop i varje klass, som handlar om civilkurage, näthat, vad som är brottsligt på nätet etc.

Under hösten har eleverna även läst böcker inom temat ”ungas nätvardag”, såsom skönlitteratur och självbiografier om näthat, nätmobbning, influencers, sociala medier, gromning etc.

 

Schema

Åsa Larsson från Viralgranskaren, torsdag den 9/10

Plats och tid: Södermöreskolans aula, kl. 10.30 – 11.30

 

Matilda och Johanna från Kumulus (We Stand App), tisdag den 15/10

Plats och tid:

8C kl. 8.20 (ca 40 min) sal NO1, Södermöreskolan

8B kl. 9.30 (ca 40 min) sal NO1, Södermöreskolan

8A kl. 10.40 (ca 40 min) sal NO1, Södermöreskolan

 

Övrig info:

Ta gärna kontakt med undertecknad innan ni kommer.
Vi önskar att ni finns på plats innan eller när författarbesöket börjar, så att ungdomarna inte blir störda mitt i upplevelsen. Ni får gärna sitta med under själva besöket.

 

Kontaktuppgifter:
Sabina Larsson, skolbibliotekarie i Södermöre

Tfn: 0480-452970

E-post: sabina.larsson@kalmar.se

 

 


Kalmar är en av Sveriges mest historiskt intressanta städer belägen i en region som har framtiden för sig. Vi är en av landets yngsta universitetsstäder och rankas år efter år i den absoluta Sverigetoppen när Reseguiden listar årets sommarstäder. Vill man se världen finns regionens flygplats här med flera dagliga avgångar till Stockholm och en omfattande chartertrafik. Vi har direkttåg till Malmö/Köpenhamn och Göteborg samt många avgångar också mot Stockholm. På sommaren passerar alla som ska till och från Öland vår vackra stad. 

Med havet integrerat i staden, stora spännande byggprojekt, stränder mitt i centrum, flera stora idrottsevenemang och en fantastisk landsbygd vill över 90 procent av kommunens 68 500 invånare rekommendera vänner och bekanta att flytta hit. Välkommen du också!

 


 Kontakt


Christina Bringfors-Dahlgren

Kommunikationschef

christina.bringfors-dahlgren@kalmar.se

0480-45 00 00

0480-45 00 36

072-740 82 41