Kommunen gör flera insatser för att minska smittspridning.

Reviderade besöksrestriktioner på vård- och omsorgsboende samt korttidsverksamhet:

Följande reviderade besöksrestriktion gäller från och med den 17 mars:

Kalmar kommuns vård- och omsorgsverksamheter följer fortsatt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Anhöriga, vänner, gode män eller förvaltare ska inte göra besök på sjukhus och vård- och omsorgsboende. Undantag kan förekomma i angelägna fall. Vid angelägna undantagsfall skall enheten kontaktas före besöket.

Stängning av samtliga Träffpunkter:

Personer över 70 år bör begränsa kontakter med andra människor så långt det går under en tid framöver, enligt rekommendation från Folkhälsomyndigheten den 16 mars 2020. Omsorgsförvaltningen stänger därför tillfälligt samtliga träffpunkter. Det innebär att även de sociala mötesplatser för äldre som finns i externa lokaler stängs. Matserveringen på träffpunkterna är också stängda. Stängningen av samtliga träffpunkter och tillhörande matserveringar gäller så länge som Folkhälsmyndighetens rekommendation för målgruppen är aktuell.

Stängda restauranger vid två vård- och omsorgsboenden

Restaurangerna vid vård- och omsorgsboendena på S:t Kristoffers väg 3 (före detta Oxhagshemmet) och på Stensberg har stängt för externa besökare tillsvidare.

Gymnasie- och vuxenutbildning

Regeringen rekommenderar från och med imorgon, 18 mars, att alla elever från gymnasium, vuxenutbildning, högskola och universitet, ska få distansutbildning. Linnéuniversitetet tog beslut om digital undervisning och tentamen igår, 16 mars. Gymnasieförbundet kommer från och med imorgon onsdag den 18 mars gå över till distans- och fjärrundervisning på gymnasieskolorna och vuxenutbildningen. Så länge distansutbildning sker så görs ingen förändring i utbetalning av studiemedel. I nuläget gäller denna rekommendation inte förskolor och grundskolor då dessa barn och elever inte beräknas klara sig själva hemma. Det förbereds för en eventuell stängning för förskolor, grundskolor och fritids, där det diskuteras kring jourförskolor och jourfritids för vårdnadshavare som jobbar inom samhällsviktiga funktioner.

Från och med onsdag 18 mars kommer Kunskapsnavet stänga för besök. Ett nytt beslut fattas den 31 mars. Det innebär att personalen inte tar emot bokade besök eller dropin besök. Av den anledningen utökas telefontiderna: måndag-torsdag kl. 10:00-16:00 och fredag 10:00-15:00. Lunchstängt varje dag mellan kl. 12:00-13:00. Du når Kunskapsnavet på 0480-45 01 50 eller kunskapsnavet@kalmar.se. Du som har bokad tid kommer att bli kontaktad. Det går bra att göra ansökningar och kontakta Kunskapsnavet via mail eller telefon för behandling av din ansökan och vägledning. https://open24.ist-asp.com/kunskapsnavet/vux/Vux/Start

Timvikarier och sommarjobb

Kommunen kan komma att behöva fler som sommarjobbar, och dessutom från ett tidigare datum än vanligt, på grund av att vi räknar med personalbortfall i många av våra yrkeskategorier.

 

I övrigt hänvisar vi till den information som lämnas av Folkhälsomyndigheten och Utrikesdepartementet. Vi följer hela tiden utvecklingen och kommer fatta nya beslut vid behov.

Läs mer på: kalmar.se/corona

 

För mer information, kontakta:

Kommunikationschef Christina Bringfors Dahlgren, 0480-45 00 36, christina.bringfors-dahlgren@kalmar.se 

Kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S), 070-374 43 03, johan.persson@kalmar.se

Kommundirektör Annette Andersson, 0480-45 75 20, annette.andersson@kalmar.se 

Kommunalråd Ingemar Einarsson (C), 070-659 14 10, ingemar.einarsson@kalmar.se


Kalmar är en av Sveriges mest historiskt intressanta städer belägen i en region som har framtiden för sig. Vi är en av landets yngsta universitetsstäder och rankas år efter år i den absoluta Sverigetoppen när Reseguiden listar årets sommarstäder. Vill man se världen finns regionens flygplats här med flera dagliga avgångar till Stockholm och en omfattande chartertrafik. Vi har direkttåg till Malmö/Köpenhamn och Göteborg samt många avgångar också mot Stockholm. På sommaren passerar alla som ska till och från Öland vår vackra stad. 

Med havet integrerat i staden, stora spännande byggprojekt, stränder mitt i centrum, flera stora idrottsevenemang och en fantastisk landsbygd vill över 90 procent av kommunens 68 500 invånare rekommendera vänner och bekanta att flytta hit. Välkommen du också!

 


 Kontakt


Christina Bringfors-Dahlgren

Kommunikationschef

christina.bringfors-dahlgren@kalmar.se

0480-45 00 00

0480-45 00 36

072-740 82 41