Nu öppnar Folktandvården Västra Götaland återigen upp för att utföra aerosolbildande behandlingar. Anledningen är nya rutiner som innebär en trygg och säker miljö för både patienter och medarbetare.

Den 9 april gjorde tandvårdsledningen ett tillfälligt stopp för aerosolbildande behandlingar på grund av coronaviruset. Framförallt handlade det om behandlingar där utrustning med vattenkylning som bildar en fin vattendimma används, exempelvis vissa borrar och ultraljudsinstrument.

– Vi sätter arbetsmiljön högt på agendan och som en försiktighetsåtgärd valde vi att stoppa vissa behandlingar. Under veckan har vi arbetat intensivt för att säkerställa att alla behandlingar sker med en god arbetsmiljö och hög patientsäkerhet. Jag känner mig trygg med att vi nu har stärkt våra rutiner, säger tandvårdsdirektör Ann-Charlotte Sundelin.

I de nya rutinerna finns en rad olika åtgärder som ska hindra smittspridning. Till exempel att använda handinstrument istället för ultraljudsinstrument och att oftare anlägga kofferdam (en duk som isolerar tanden).
– Vi har ett uppdrag från Västra Götalandsregionen att hålla igång verksamheten och när vi nu har säkrat rutinerna är det viktigt att starta upp de flesta behandlingarna igen. Både för våra patienters skull, för Folktandvården och för samhället i stort.

Samtidigt flaggar Ann-Charlotte Sundelin för att förändringen inte är permanent.
– Kunskapsläget om covid-19 förändras hela tiden, vi håller oss dagligen uppdaterade och följer Västra Götalandsregionens riktlinjer.

Kontaktperson
Ann-Charlotte Sundelin
Tandvårdsdirektör Folktandvården Västra Götaland
Tel. 070-553 49 91

ann-charlotte.sundelin@vgregion.se

Om Folktandvården Västra Götaland
På Folktandvården Västra Götaland arbetar cirka 3 200 personer på 157 kliniker. Vi erbjuder både allmän- och specialisttandvård. Vi forskar för framtiden och utbildar studenter på vår sommarskola, handleder nyutexaminerade tandläkare och utbildar specialisttandläkare och tandsköterskor. Folktandvården Västra Götaland är en del av Västra Götalandsregionen.

Välkommen att besöka Folktandvården Västra Götalands webbsida och pressrum. 

Följ Folktandvården Västra Götaland i sociala medier
Facebook
LinkedIn
Youtube 
 

Kontakt


Ebba Strömqvist

Presskontakt 1

ebba.stromqvist@vgregion.se

070-588 58 04

Kim Lindqwister

Presskontakt 2

kim.lindqwister@vgregion.se

0709-58 97 57