Välkommen på familjesöndag på Lödöse museum på söndag 26 mars. Under dagen skapar vi med lera och får hjälp av keramikern Solveig Ekdahl. Dessutom kikar vi på hundratals år gamla keramikskärvor i museets magasin

På denna familjesöndag kladdar vi till det lite extra och plockar fram lera att leka och skapa med! Under dagen håller keramiker Solveig Ekdahl en workshop för barn om att ”arbeta i lera” där du kan lära dig att tumma din egen skål. 

Vi tittar också närmare på hundratals år gamla keramikskärvor från vårt magasin – och på alldeles nya, som vi försöker pussla och limma ihop. Kanske vill du vara en del av något större, och hjälpa till att göra minitegelstenar som vi tillsammans bygger ihop till en mur eller borg?

Från lerklump till bränning

- Vi är jätteglada att ha en så kunnig och erfaren keramiker som Solveig Ekdahl på besök hos oss, säger Greta Åberg, pedagog på Lödöse museum. I hennes workshop får man gå igenom hela proceduren, från lerklump till bränning, det ska bli spännande, säger Greta Åberg, pedagog på Lödöse museum.

Solveig Ekdahl är keramiker och krukmakare. Hon startade sin verksamhet 1994 och är bland annat utbildad på Billströms folkhögskola på Tjörn. Under flera år jobbade hon som handledare inom ABF:s kursverksamhet med olika typer av hantverk.

Medeltida keramikskärvor

I Lödöse museums magasin finns det mer än 80 000 krukskärvor från medeltiden - och till det kommer tegel och andra saker gjorda av lera. Här finns allt ifrån enkla kärl uppbyggda av lerringar till finare drejade föremål från andra länder som en gång innehållit vin, kryddor, salt eller olja.

Men vad kan man få reda på från en trasig lerkruka? Jo, bland annat genom att se på hur leran ser ut och hur krukan är gjord, dess form och sammansättning så kan man få reda på varifrån den kommer och hur gammal den är.

Unik keramik i Lödöse

- Vi har ju precis fått reda på att en del av keramiken man trodde var tillverkade på andra platser, faktiskt är tillverkade här i Lödöse. Man har känt till att det har funnits många andra skickliga hantverkare här i Lödöse, som skomakare och kammakare, men man har inte hittat några spår efter keramiker, så därför är detta väldigt spännande nyheter, säger Greta Åberg, pedagog på Lödöse museum.

Välkommen på familjesöndag på Lödöse museum söndag 26 mars, mellan kl. 11-15!

För frågor och mer information:

Greta Åberg, pedagog
Lödöse museum/Västarvet
greta.aberg@vgregion.se
Tfn: 0700-82 48 37


Bifogade filer

 Lödöse Keramik
Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45