Bakom artistnamnet Eldin hittar vi Elin Bååth Fotograf/Källa: Eldin

Medeltida jul går av stapeln andra adventshelgen med centrum vid st Nicolai. På stora scenen finns bland annat gotländska och internationella gästartister. Den 6 december får publiken vara med om en urpremiär när Elin Bååth för första gången gör ett liveframträdande med sitt soloprojekt Eldin. Här tänder vi hoppet om våren på Medeltida jul!

Gensvaret på debutalbumet Earth Witch Fire Priestess tog artisten Eldin med storm. Inte minst den internationella uppmärksamheten överraskade Elin Bååth, som är producent /sångare/ ljudtekniker bakom soloprojektet Eldin. Musiken är en blandning mellan fornnordisk och hednisk musik. Eldin rör sig i gränslandet mellan det mystiska och det episka, drömlika melodier varvas med kraftfulla hymner.

Sångerna har vuxit fram under tio års tid både i den gotländska naturen och i engelska Glastonbury: ”De här sångerna har kommit till mig och sjungits i viktiga ceremonier. De är inte skapade för att bli en skiva utan är sånger till solen, sånger till jorden. De föddes vid lägereldar och i grottor, på ängar och vid havet. Nu är det dags att de kommer ut, utanför min lilla lägereld, ut i världen.”

Med sin musikaliska erfarenhet från allt från countryband till death metal står Elin nu för sitt första liveframträdande som soloartist. Nästan alla instrument som hörs liksom alla stämmor är Elins verk. ”Det är inte helt enkelt att översätta till ett liveframträdande. Jag ska spela några av de mest ”episka” låtarna, med ett fornnordiskt tema. Det är bara jag, min trumma och min skallra på scen, men fullt pådrag med alla instrument i färdiga slingor som jag har med mig.”

Elin Bååth är prästinna, musiker, politiker, utbildad ljudtekniker och har en masterexamen inom religion. Mysticism är en religion och en livsåskådning, där naturreligiös musik spelar en stor roll. Vissa av Eldins sånger är böner, bland annat till den keltiska gudinnan Brighid: ”Min musik är till naturen, från naturen, inte bara om naturen. På fredag och lördag i St Nicolai inleder jag min konsert med sången Bön till Rådarna”

Medeltida jul firas 6-8 december för sjätte gången och har vuxit till en helghändelse som lockar tusentals gotlänningar och hitresande besökare. Medeltidsveckan på Gotland tillsammans med eventbolaget goGotland som medarrangör ser hur intresset för historiska julmarknader och medeltida uppträdanden växer, inte minst med de tyska och engelska julmarknaderna som inspiration. ”Vi har satt som mål att Visby i adventstid ska konkurrera med de stora internationella julmarknaderna. Världsarvsstaden Visby är underbar året om, men kanske lite extra lockande mystisk i juletid.” säger Susanne de Paulis från Medeltidsveckans kansli.

 

Traditionellt julfirande och hedniska hymner

Är vårt moderna julfirande och den keltiska gudinnan Brighid verkligen något som passar ihop?
”Vårt julfirande är väldigt hedniskt, ordet jul är till exempel förkristet. Många traditioner vi håller vid liv än idag kring midvinter handlar om solen och fruktbarhetsriter: Vi tänder ljus, vi tar in växtkraft och växter i huset. Julens symboler är ett uttryck för vårt behov att manifestera liv och ljus i mörkret. Vi bakar sol- och fruktbarhetssymboler i form av solspiralsymboler och lussekatter.” förklarar Elin.

”Därför kommer jag också att framföra en låt som heter Solritt, och en som heter Ragnarök, det är min mest vintriga sång. Den handlar om mörkret men även om hoppet, att tända sin eld i mörkret.”Medeltidsveckan på Gotland är ett av Sveriges äldsta, mest kända kulturevenemang. Sedan 33 år tillbaka har tusentals besökare rest från hela världen för att uppleva åtta magiska dagar på Rosornas Ö. Alltid söndag till söndag, alltid vecka 32.


Kontakt


Susanne de Paulis

Projektledare

susanne.depaulis@medeltidsveckan.se

0707-58 13 62