Logotyp

Med anledning av coronavirusets spridning har förbundsstyrelsen i RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, antagit följande uttalande:

I RBU finns många medlemmar som tillhör en riskgrupp. Det innebär att om de skulle drabbas av covid-19 skulle det kunna få mycket allvarliga konsekvenser, kanske till och med leda till döden. Vi inser att svensk sjukvård kan få svårt att klara av att ta hand om alla patienter om virusspridningen tar fart. Att vården nu mobiliserar och ställer om till ett tänkbart katastrofläge är bra. Ännu viktigare här och nu är att alla friska människor utan bakomliggande sjukdom eller funktionsnedsättning tar ansvar och håller sig så isolerade som möjligt. Just nu är det vad som är mest effektivt för att skydda till exempel barn med funktionsnedsättning.

Och skulle det gå så illa att även dessa barn börjar drabbas av coronaviruset utgår vi ifrån att de får bästa tänkbara vård, precis som alla andra i vårt samhälle.Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU företräder familjer som har barn och unga med olika typer av rörelsehinder, bland annat cerebral pares (cp), ryggmärgsbråck, och muskelsjukdomar. RBU arbetar för att förändra attityderna i samhället och skapa bättre förutsättningar för barn med funktionsnedsättning.


Kontakt


Maria Persdotter

Förbundsordförande

maria.persdotter@rbu.se

072-250 88 31