Fotograf/Källa: Peter Glader/SVF

Antalet städer i landet som har valt att göra i ordning en minnesplats för utlandsveteraner har ökat kraftigt de senaste åren. I helgen invigs en minnessten i Kalmar, i somras invigde Växjö och Örnsköldsvik sina och ytterligare fyra städer står på tur senare i höst. Totalt finns det nu minnesplatser eller minnesstenar för veteraner i minst 22 städer i Sverige.

Sveriges politiker börjar alltmer visa respekt och erkänsla till de personer som varit den främsta utföraren av svensk utrikespolitik genom militär och civil utlandstjänst: veteranerna. 2015 klubbades den så kallade veteranutredningen, och sedan dess har Veterandagen, med statsceremoniell status, blivit allmän flaggdag och kunskapen inom bland annat vården har ökat. 

Minst sju nya veteranmonument bara i år
Ytterligare en effekt av att veteranerna börjat bli synliga är att allt fler kommuner har inrättat minnesplatser eller minnesstenar centralt för att hedra Sveriges alla utlandsveteraner och vara en plats där man kan minnas sårade och stupade kamrater. Bara i år invigs minst sju nya veteranmonument, och närmast på tur står Kalmar där en minnessten invigs på söndag.

– För veteranerna är veteranmonument en oerhört viktig symbol, som är svår att förstå för den som inte själv är i det, och därför är vi verkligen tacksamma. Det är något vi kämpat för länge, både på nationellt plan och ute i våra föreningar runtom i landet, säger Sverker Göranson, förbundsordförande för Sveriges Veteranförbund och tidigare ÖB.

Minnesstenen i Kalmar är placerad i stadsparken, nära Kalmar slott. Stenen invigs den 11 augusti med en ceremoni med bland andra Kalmars borgmästare Johan Persson, kommendör Magnus Jönsson, skolchef vid Sjöstridsskolan, amiralitetspastor Daniel Breimert och SVF:s förbundsordförande Sverker Göranson.

Invigningsceremonin börjar 10.30 vid minnesstenen, men dessförinnan kommer en marsch med musikkår att gå från Stortorget till stadsparken och stenen. På Stortorget hålls det nämligen avslutningsceremoni för det nordiska kadettmötet NOCA klockan 9.30.

–Vi är naturligtvis väldigt glada över att så många kommuner på senare år vill göra en plats för sina veteraner. Det är inte länge sedan de gick att räkna på ena handens fingrar, och nu är vi en bra bit över 20, säger Sverker Göranson.

 

 


Sveriges Veteranförbund finns till för alla svenska veteraner. En veteran är en person som internationellt deltagit i fredsfrämjande eller humanitära insatser. Det kan vara en brandman som hjälpt till utomlands vid en jordbävningskatastrof, en polis som arbetat utomlands för Rikspolisstyrelsen eller en soldat som gjort FN-tjänst. Den gemensamma nämnaren är att de har ställt upp när världssamfundet kallat till insatser för fred i världen.

H.K.H. Prins Carl Philip är höge beskyddare av Sveriges Veteranförbund. 
Kontakt


Martin Ruist

Presskontakt

martin.ruist@fourpr.se

073-9321262

MariAnne Boström

Generalsekreterare

marianne@sverigesveteranforbund.se

070-879 90 84