Höstens turné med Västra Götalands ungdomssymfoniker, Vägus, kretsar kring den stora ryska kompositören Dmitrij Sjostakovitj. Här får du en inblick i hans konstnärskap, under Stalins terror, genom korta teaterscener varvade med fantastisk musik. Efter paus spelar orkestern Sjostakovitjs tionde symfoni – ett skoningslöst portätt av den fruktade diktatorn.

Den här säsongen berättar Vägus om den stora ryska kompositören Dmitrij Sjostakovitj och hans kamp att överleva både som konstnär och människa under Stalins terror. 

– Frågan är hur en konstnär ska förhålla sig till makten, i en diktatur. Om man skriver fel musik kan man bli skjuten, men om man skriver enligt politiska direktiv kan man inte kalla sig konstnär längre. Sjostakovitj fick kämpa med detta dilemma hela sitt liv, en kamp som gav oss musik som är drabbande och dramatisk, melodiös och mänsklig, utan att tappa sin egen identitet, säger Simon Phipps, dirigent för Vägus.

Den 19-årige Sjostakovitj blir världsberömd med sin första symfoni 1925, när den ryska revolutionen fortfarande lovar frihet på alla fronter. En lysande karriär förutspås, men när Stalin tar över makten förändras frihet till förtryck, inte bara politiskt utan även konstnärligt. Sjostakovitjs musik – stora symfonier och solokonserter, kammarmusik och sånger – blir till ett omskakande och berörande uttryck av livet under Stalins terror och Hitlers invasion. 

Ungdomarna i Vägus är mellan 14 och 20 år och kommer från hela Västra Götalandsregionen. Orkestern är ingen vanlig symfoniorkester, utan med hjälp av regissör Charlotta Sairio levandegör medlemmarna också historien genom korta teaterscener, varvade med musik. 

– Ungdomar är ofta idealister, det är ju till exempel de unga som just nu starkast driver klimatfrågan. Jag upplever att musikerna i Vägus har inspirerats av Sjostakovitjs historia, och hans sätt att kämpa emot orättvisa och förtryck, och att det är någonting angeläget för dem att berätta om.

När Stalin till slut dör kan Sjostakovitj släppa sitt största mästerverk, den tionde symfoni som är kompositörens skoningslösa porträtt av den fruktade diktatorn. Den spelas i sin helhet i konsertens andra del.

– Den tionde symfonin av Sjostakovitj är tillsammans med Stravinskijs Våroffer och Messiaens Turangalila en absolut höjdpunkt i 1900-talets orkestermusik. Det är fantastiskt att få spela den med så begåvade och hängivna ungdomar som medlemmarna i Vägus! säger Simon Phipps.
 

Vägus konserter höstturné 2019

Söndag 6 oktober, Kungsbacka teater kl 18.00
Tisdag 8 oktober, Åmål, Karlbergsgymnasiet kl 18.00
Onsdag 9 oktober, Annedalskyrkan, Göteborg kl 18.00

Vägus ger också skolkonserter, dagtid. För mer information kontakta Angelina Mangs 
på e-post angelina.mangs@kulturivast.se

Kontakt

Angelina Mangs, producent, Kultur i Väst
angelina.mangs@kulturivast.se

Kultur i Väst

Kultur i Väst är en förvaltning inom Västra Götalandsregionen. Vi arbetar för ett brett och inkluderande kulturliv som når och angår invånarna i Västra Götaland. Grunden i vårt arbete är att stärka kulturen och dess roll i samhället. För att åstadkomma det samarbetar vi med kulturlivets aktörer både regionalt, nationellt och internationellt. På Kultur i Väst arbetar vi med alla konstarter men också med arrangörsutveckling, samhällsutveckling, mångfaldsfrågor, jämställdhet och tillgänglighet inom kulturen. Läs mer på kulturivast.se


Bifogade filer

 vagus ht 19 1880x840Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45