Lana Dervisic, Bandhagens skola tilldelas Pennsvärdet 2020 - Berättarministeriets utmärkelse för att lyfta det arbete lärare som verkar i socioekonomiskt utsatta områden gör. Fotograf/Källa: Albin Karlén

Pennsvärdet tilldelas år 2020 Lana Dervisic på Bandhagens skola. Pennsvärdet är Berättarministeriets utmärkelse som syftar till att uppmärksamma det arbete lärare i socioekonomiskt utsatta områden gör. I år kommer utbildningsminister Anna Ekström att tilldela utmärkelsen.

 

För tredje året i rad delar stiftelsen Berättarministeriet ut Pennsvärdet. I år kommer utbildningsminister Anna Ekström att under en mindre ceremoni tilldela Lana Dervisic utmärkelsen.

Berättarministeriet hälsar pressen välkommen att göra intervjuer med: Lana Dervisic, statsrådet Anna Ekström och representanter från Berättarministeriet i anslutning till ceremonin.

Utdrag ur juryns motivering: Genom sitt lärarskap förkroppsligar och förverkligar Lana Dervisic en gränslös tro på varje barns kapacitet, förmåga och föränderlighet som rimmar väl med de idéer Pennsvärdet vilar på.

När: 20 oktober klockan 16:00

Var: Observatoriet på Observatoriekullen, Drottninggatan 120 i Stockholm

På grund av covid-19 är antalet platser på själva ceremonin begränsade, men möjlighet till intervjuer finns i separat rum efter ceremonin, klockan 16:00. Dessa bokas genom Tove Sernrot, tove.s@berattarministet.se, 073-6823116

Pressbilder rörande Pennsvärdet 2020 finns här >>>

En film om Lana Dervisic finns att se här>>>

OM PENNSVÄRDET

Pennsvärdet är Berättarministeriets hyllning till läraren. Lärare som jobbar i socioekonomiskt utsatta områden arbetar under förutsättningar som är extra utmanande och ställer stora krav på professionell kompetens och engagemang. Lärarna utför en av de viktigaste uppgifterna i ett demokratiskt samhälle och deras insats är avgörande för elevernas framtid. Berättarministeriet vill med utmärkelsen särskilt uppmärksamma dem vars pedagogik stärker elevernas språkutveckling, kreativa förmåga och kritiska tänkande.

Mottagaren av Pennsvärdet tilldelas ett stipendium på 25 000 SEK som är ämnat för lärarens pedagogiska utveckling. Utöver det får läraren också en brosch föreställande ett Pennsvärd designad och skapad av formgivaren Aviva Scheiman. 

_________________________________________________________________________________________________________________________

Stiftelsen Berättarministeriet driver sedan 2011 utbildningscenter för barn och unga i områden med hög arbetslöshet. Verksamheten bedrivs i Stockholm-Husby, Stockholm-Hagsätra, och Gamlestaden i Göteborg. Berättarministeriet vill på ett kreativt och lustfyllt sätt inspirera barn och unga att erövra det skrivna ordet och därmed aktivt kunna delta i samhällslivet. 
Kontakt


Amanda Olsson

amanda.o@berattarministeriet.se

073- 682 31 14