Är det verkligen sant att bottnarna i Östersjön är döda? Vad kan 15 000 år gamla kiselalger skvallra om klimatutvecklingen? Hur breder en inlandsis ut sig?

Det är exempel på frågor som får svar på Södertörns högskolas heldag om Östersjöns miljöhistoria som äger rum den 30 september. Högskolan välkomnar både forskare, media och allmänhet.

Baltic Sea Colloquium är titeln på arrangemanget. Här kommer framstående geovetenskapliga miljöforskare från hela Europa att dela med sig av de senaste forskningsresultaten.

Hälften av talarna ingår i det internationella forskningsprojektet IODP Baltic Sea Expedition 347  där Östersjöns utveckling under de senaste 130 000 åren studeras av drygt 30 forskare. En av forskningsledarna är Thomas Andrén , docent i marin kvartärgeologi på Södertörns högskola.

– Vi är flera som kommer att presentera nya resultat från expeditionen den här dagen. Varje liten borrkärna berätta en historia och nu vill vi berätta vidare, säger Thomas Andrén.

Expeditionens forskning bygger på insikten att det inte går att identifiera om något verkligen är ett problem förrän man vet hur förhållandena var innan problemen uppstod. Havets egen historia visar sedan vägen in i framtiden.

– Om man på ett bättre sätt förstår vad tidigare algblomningar i Östersjön, som till exempel under vikingatiden, beror på så är det mycket lättare att vidta de rätta åtgärder för att begränsa dem idag.

The past is the key to understand the present and to predict the future, säger Thomas Andrén.

Baltic Sea Colloquium vänder sig både till forskare, media och allmänhet. Alla föredrag är på engelska.

Program 

När? 30 september, 9.00-17.00

Var? Södertörns högskola, Alfred Nobels allé 7Flemingsberg, lokal MA636

Ingen föranmälan. Först till kvarn gäller. Lokalen rymmer 120 personer.

Läs mer

IODP Baltic Sea Expedition 347

Geobloggen

För mer information, kontakta

Thomas Andrén, docent i marin kvartärgeologi på Södertörns högskola, 08-608 47 72, 070-203 48 60, thomas.andren@sh.seSödertörns högskola är ett lärosäte i Stockholm som utbildar, forskar och samverkar för en hållbar samhällsutveckling. På högskolan finns drygt 11 000 studenter, cirka 70 program och 270 kurser. Utbildning och forskning bedrivs inom humaniora, samhällsvetenskap, teknik och naturvetenskap. Högskolan erbjuder också polisutbildning och lärarutbildning med interkulturell profil. Mycket av forskningen handlar om frågor som rör Östersjö- och Östeuropaområdet. På Södertörns högskola blandas ämnen, perspektiv, människor och erfarenheter. Här finns de nyfikna och de ifrågasättande. De som söker oväntade kombinationer, utveckling och utmaningar. Här korsbefruktas verklighet och vetenskap.


Kontakt


Jenny Tirén Berg

Kommunikatör

jenny.tiren.berg@sh.se

072-236 05 43

Sophia Nilsson

Forskningskommunikatör

sophia.nilsson@sh.se

08-6084000

0722-101453

Emma Williams

Forskningskommunikatör

emma.williams@sh.se

0722088876