Ta klivet rakt in i 1800-talets idévärld. Bild från Afrikanska fågelsalen på Vänersborgs museum. Fotograf/Källa: Ian Schemper

Vänersborgs museum har, som de flesta museer, tillfälligt stängt men bakom kulisserna slutförs arbetet med en ny utställning. Den nya utställningen Tidsresan ger besökaren ett historiskt sammanhang att upptäcka resten av museet utifrån. På lördag den 13 mars nyinvigs museets nya och nygamla utställningar digitalt.

Museet uppfördes för sitt ändamål på 1880-talet och utgör i dag landets äldsta bevarade museimiljö. Stora delar av husets arkitektur liksom dess permanenta utställningar har bevarats från denna tid – något som gör Vänersborgs museum unikt.

Vad är nytt?

De rika samlingar som visas i museets utställningar rymmer såväl natur- som kulturhistoria från stora delar av världen. Det gör att museet, dess utställningar och de enskilda föremålen bär på en stor mängd spännande och lärorika berättelser.

- Vi i personalen som arbetat med detta under två års tid ser verkligen fram emot att kunna presentera många av de fantastiska och fascinerande berättelser som döljer sig bakom museets mångfacetterade föremål och utställningar, säger museichef Peter Johansson. 
- Vi har lyckats lyfta fram historierna samtidigt som de gamla unika miljöerna och atmosfären i museet finns kvar. 

Följ med på en resa!

Samlingarna tillkom i en tid då det var få förunnat att resa och uppleva främmande kulturer. Det gjorde att museet kom att rymma föremål från världens alla hörn medan det lokala materialet var mycket sparsamt representerat.

I den nya utställningen Tidsresan vill man därför ge besökaren en historisk plattform med lokala exempel att upptäcka resten av museet utifrån. I utställningen berättas om människors levnadsvillkor i Sverige och i Vänersborg vid tiden för museets grundande. Här ges en bild av hur uppfinningar och nymodigheter som elektricitet, järnvägen, dagstidningar och skolplikt i grunden kom att förändra och vidga människors sätt att leva och verka.

Museet tar besökaren med på ytterligare fyra resor. På Upptäcktsresan får du följa med till södra Afrika där resenärerna samlade fåglar, insekter och däggdjur, kartlade floder, öknar och berg samt jagade storvilt för vinst och överlevnad.

Turistresan tar med dig på en grand tour genom Orienten, i bibelns fotspår och vidare till Egypten bland mumier och sarkofager.

I Kunskapsresan möter du nordiska djur som björn, älg, lodjur och märkligt nog Sveriges enda vildfångade alligator.

I Den sociala resan träffar du slutligen museets grundare Adolf Andersohn. Det var genom hans framgångsrika karriär, från bodbetjänt till handelsman, som Vänersborgs museum kom till.

Upplev världen hemifrån

Idag är det paradoxalt nog svårt att resa ens till det lokala museet. På museets 130-årsdag, den 13 mars, bjuder museet därför in till en digital nyinvigning av utställningarna. Välkommen på en resa i tid och rum!

………………….

INFO

Fira jubileet med oss hemifrån.

Det bjuds på guidade turer i tidstypiska kläder och vacker livemusik från Sisanda Nilsson.

När: Lördag den 13 mars kl. 11. Det kommer även gå att ta del av programmet i efterhand.

Var: På museets hemsida och på Facebook @vanersborgsmuseum

Läs mer om programmet på www.vanersborgsmuseum.se

 

PRESSVISNING

För pressvisning, vänligen kontakta någon av kommunikatörerna nedan, alternativt museet på telefon 
0521-60062 eller e-post: vanersborgsmuseum@vgregion.se

 

Museet har för tillfället stängt p.g.a. Covid-19, men utställningarna är redo att visas så snart museet kan återöppna.


Om Förvaltningen för kulturutveckling

I Västra Götalandsregionens Förvaltning för kulturutveckling samlas kompetens inom olika konstformer, natur- och kulturarv, drift av museer och besöksmål samt kulturella horisontella perspektiv såsom hållbarhet, tillgänglighet och barn och unga. Förvaltningen bildades 1 januari 2020 och är en sammanslagning av de tidigare förvaltningarna Kultur i Väst och Västarvet. Läs mer på vgregion.se/kulturutveckling

Relaterade bilderKontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45