Var kommer alla djuren ifrån? Är en av de vanligaste frågorna besökarna på Göteborgs naturhistoriska museum ställer till oss.

I sin nya bok “Elephants are not picked from trees” berättar Liv Emma Thorsen, professor i kulturhistoria vid Oslo universitet historien om fyra av naturhistoriska museets mest kända djur.

Boken presenteras i föreläsningssalen på Göteborgs Naturhistoriska museum torsdagen den 15 januari kl.18.30.


Liv Emma Thorsen: Elefanten, gorillan, valrossen och makaken Monjet

Bokens titel ”Elefanter växer inte på träd” är ett citat från konservator David Sjölander som var i Angola och letade efter en fin elefanttjur till Göteborgs naturhistoriska museum. Elefanten som han till slut fick med sig hem är densamma som nu står mitt i däggdjurssalen på museet i Slottsskogen och som med åren blivit ett av de mest älskade djuren här.

Boken handlar förutom Sjölanders Afrikanska elefant också om valrossen som strandade på Rörö i Göteborgs skärgård, postordergorillan från Rowland Ward och om apan Monjet.

Apan Monjet var en makak från Sulawesi, som levde sitt liv på museet i många år. Hon var till exempel med när valrossen tog plats i museet. Vid några tillfällen kom hon också lös i samlingarna och hon hann med åren med att göra en hel del bus innan hon till sist själv blev en del av utställningen. Föredraget arrangeras av Göteborgs Biologiska Förening. Välkomna!

Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45