På våren 1520 landsteg Gustav Vasa på Stensö udde, strax söder om Kalmar Slott. I vår intar han åter slottet. Vårens program på Kalmar Slott är fullspäckat av aktiviteter i Gustav Vasas fotspår, med föreläsningar, barnaktiviteter och inte minst premiär av utställningen i hans namn.

Slottsrestaurangen
Våren började med att Slottsrestaurangen på Kalmar Slott åter slog upp dörrarna. Genom samarbetet med Postgatan blir det nutida matlagning med inspiration och respekt för platsens historia. Ta en fika eller lunch, sitt länge och njut av slottsbrunchen eller smit bara in för något litet gott. Slottsrestaurangen har öppet under slottets alla öppetdagar för såväl slottsbesökare som kalmariter och turister.

Sportlovskul
På sportlovet kan barnen lära sig mer om Gustav Vasa och hans slott. Varje dag erbjuds spännande guideturer för barn, bland annat blir det premiär för en ny medeltidsguidning. Det finns också flera andra barnaktiviteter som sifferjakt i Gustav Vasas fotspår, bildbingo och sagoäventyr. Dessutom är det urpremiär på nya musikaliska historieshowen Vasa - Kungen av Sverige med Danne & Mange.

Under våren fortsätter Barnens söndag, ett återkommande inslag var fjärde söndag i månaden under vår och höst. Här får barnen gå på olika vandringar genom slottet. Prinsessan visar och berättar om sitt hem slottet, riddaren behöver hjälp att hitta en skatt och gycklaren har blivit kvarlämnad på slottet när kungen rest iväg. 

GV500 – En föreläsningsserie om Gustav Vasa och personerna i spelet om makten
Gustav Vasa befann sig redan som ung i maktens centrum. Han spelade sina kort rätt för att tillslut nå sin position som Sveriges kung. Med denna föreläsningsserie får vi en djupare förståelse för Gustav Vasas samtid. Vad hände, vilka styrde? Vi har redan hört om Vasatidens gudfader Hemming Gadh, näst på tur får vi veta mer om Kristina Gyllenstierna och senmedeltiden i Kalmar. I vår kommer vi även att få lära oss mer om Kristian tyrann samt om Sturarna.

Föreläsningsserien är ett samarbete tillsammans med Linnéuniversitetet, Kalmar Länsmuseum och Kalmarmöten 2020.

Vasaloppsdagen med självaste Gustav Vasa
Den 1 mars går det årliga Vasaloppet i Dalarna, där historien säger att Gustav Vasa åkte sträckan på skidor när han flydde från Kristian II:s soldater. På Kalmar Slott kan du gå i Gustav Vasas fotspår i ett lugnare tempo. Barnen kan gå en Vasa-vandring med självaste Gustav Vasa genom slottet där han berättar om sitt slott. Ta sedan en lång och härlig brunch i slottsrestaurangen. Efter lunch är det sedan premiär för den nya Vasa-presentationen (för vuxna).

Säsongsutställning öppnar 4 april
Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt har premiär på Kalmar Slott den 4 april. Utställningen är producerad av Kalmar Slott tillsammans med ett kreativt team med designers, författare, historiker, dramatiker och grafiker med flera. Utställningens tema rör sig kring makt, manipulation och propaganda. En central plats kommer hans skägg att uppta, det ska både lysa och tala!

I utställningen visas även originalföremål från Livrustkammaren och Historiska museet, samt att några föremål kommer att visas med modern 3D-teknik.

På Kalmar Slott visas utställningen mellan den 4 april och den 8 november 2020. 
Utställningen sker i samarbete med Livrustkammaren.

Vårens program

15-23/2 – Sportlovskul
23/2 – Barnens söndag – Prinsessguidning
25/2 – GV500: Marie-Louise Flemberg om Kristina Gyllenstierna, tillsammans med Anders Fröjmark om senmedeltiden och Kalmarunionen
1/3 – Vasaloppsdagen på Kalmar Slott med Gustav Vasa
12/3 – GV500: Erik Petersson, ”Den siste fursten av Norden – Kristian tyrann”
22/3 – Barnens söndag - Gycklarguidning
2/4 – GV500: Bo Eriksson om Sturarna
4/4 – Utställningen Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt öppnar

Destination Kalmar ska i samverkan med näringslivet utveckla, profilera och marknadsföra Kalmar som besöksmål. Bolaget ska även samordna och utveckla evenemang och idrottsturism i Kalmar, driva turistcenter- och gästhamnsverksamhet samt i samverkan med Statens fastighetsverk ansvara för verksamheten på Kalmar Slott.

Vi genomför kontinuerligt satsningar för att stärka besöksnäringen och evenemangsutbudet. Det ska alltid finnas många bra anledningar att besöka Kalmar!

Relaterade bilderKontakt


Lisa Gefvert

Pressansvarig

lisa.gefvert@kalmar.com

0480-45 34 04

Emelie Nilsson

Presskontakt, Kalmar Slott

emelie.nilsson@kalmar.com

0480-45 34 06

Jenny Roloff

Bildansvarig

jenny.roloff@kalmar.com

0480-45 34 02

Åke Andersson

VD

ake.andersson@kalmar.com

0480-45 34 01

Stefan Johnson

Turismchef

stefan.johnson@kalmar.com

0480-41 77 10

Mimmi Mannheimer

Slottschef, Kalmar Slott

mimmi.mannheimer@kalmar.com

0480-45 14 93