Det händer ju att vi skrattar åt att ”fika” är det första svenska ordet som utländska vänner lär sig.

I höstas blev det ännu tydligare än förut att det finns en anledning till att det är så: när vi välkomnar människor som just har lyckats ta sig hela vägen till oss har vi kanske inte så många gemensamma ord, och det finns många utmaningar att ta sig an för oss allihop, men lyckas vi bjuda på kaffe, te, saft och något till kan vi i alla fall alltid slå oss ner och komma igång.

Församlingar, föreningar, studieförbund, tjänstemän och spontana frivilliga i hela Sverige gör enorma insatser för att ta emot nyanlända från Afghanistan, Syrien, Nordafrika och många andra platser i världen och tillfälliga gäster från Rumänien och Bulgarien. Den mänskliga värmen och den personliga kontakten har blivit viktigare och viktigare i takt med att ondskans ansikten, fattigdomen och klimathoten har blivit så tydliga. Och många säger: ”Vi får så mycket tillbaka. Vi har nya vänner. Det är vi som lär oss mest.”

Efter fikaboken Baka med årstiderna – klimatsmart och till många och soppboken Sopplunch – klimatsmart och för många (släpps i februari) vill vi på Verbum samla inspiration för gemenskap, vänskap och integration. Vad bjuder ni på, och varifrån kommer recepten? Hur har ni ordnat ert språkcafé? Vad passar i öppna förskolan med flera nationaliteter? Har ni sopplunch för alla åldrar och på mer än ett språk? Vad bakar skolbarnen när de kommer för att få läxhjälp? Hur samarbetar ni med studieförbunden? Vad serveras på era knytkalas numera? Har ni en ny praktikant i köket? Har ni lärt er att baka afghanskt bröd? Har stickcaféet blivit ett stick-och-språkcafé, och vad blir det till kaffet där?

Det kommer säkert att behövas inspiration framöver – och vi vet att den finns, så vi hoppas att du vill dela med dig. Alla är välkomna, ja, och vi tror att fikat räcker!

Skicka ditt bidrag senast den 1 mars 2016 till 

varldensfika@verbum.se

eller till 

Verbum AB

Världens fika

Box 22543

104 22 Stockholm 


Ämnen

Religion, tro

Ledande utgivare av teologisk litteratur och livsfrågelitteratur


Kontakt


Sofie Kalodimos

Marknadsansvarig Bok

sofie.kalodimos@verbum.se

0766 77 76 14

Åsa Svedin

Marknadsansvarig Bok, Gudstjänst & teologi, konfirmandmaterial

asa.svedin@verbum.se

070 193 82 28